Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Zara Larsson om #metoo: "En mäktig man"

- 18/10/2017, 12:52 -
Zara Larsson skriver om #metoo.

Zara Larsson skriver om #metoo.

https://www.instagram.com/zaralarsson/

Zara Larsson skriver om #metoo – hashtaggen som har fått miljontals kvinnor att träda fram och vittna om sexuella övergrepp.

Det är på sin Instagram som Zara Larsson, 19, delar med sig av sina tankar kring den uppmärksammade rörelsen #metoo. Under hashtaggen #metoo har kvinnor över hela världen berättat om de övergrepp, sexuella trakasserier och våldtäkter de blivit utsatta för.

"När jag var yngre så sa jag alltid till mina vänner att om någon försökte något med mig så skulle jag slå till dom. Men sen hamnar du i en situation med en man, en mäktig man. Och den där starka rösten du alltid sa att du skulle använda känns plötsligt som en viskning. För du känner dig obekväm och helt ärligt riktigt jävla rädd", skriver Zara på Instagram.

Zara Larsson skriver om #metoo. Bildkälla: Stella Pictures. 

Zara beskriver sedan hur våldtäktskulturen har normaliserats i samhället – hon beskriver sexistiska tweets och memes som handlar om bland annat stalking.

"Våldtäktskultur är när Jason Momoa (som spelar Khal Drogo i "Game of Thrones", reds. anm) säger att det var 'toppen att filma "Game of Thrones" för att jag fick våldta vackra kvinnor'. Våldtäktskultur är när publiken skrattar när han säger det", skriver Zara. 


Jason Momoa skämtade om våldtäkt under ett panelsamtal på Comic-Con år 2011. Bildkälla: Stella Pictures.

Zara avslutar sitt starka inlägg, som faktiskt alla borde läsa, med att hylla de modiga kvinnor som trätt fram med sina berättelser. Hon ber även alla män att skärpa till sig när deras vänner drar sexistiska skämt. 

"Pojkar kommer inte vara pojkar. De kommer att hållas skyldiga. Och det är en skam att det krävs döttrar för många av männen för att förstå hur stort problemet är", skriver Zara.

Vill du ha fler nyheter från Nyheter24? Ladda ner vår app!