Under söndagen avgjorde finalen av Farmen 2022
Under söndagen avgjorde finalen av Farmen 2022 - Foto: TV4/Privat

Cissi är inte den värdiga vinnaren av Farmen 2022

KRÖNIKA. "Är det verkligen värdigt att vinna Farmen på förkunskaper, när programmet inte kräver det av de sökande – och dessutom livnär sig på karaktärer som är roliga snarare än händiga?" Skriver Nyheter24:s Mathilda Lundqvist.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En känslosam och nervkittlande säsong av Farmen kulminerade i en spännande final under söndagskvällen. 

I finalen stod Cecilia "Cissi" Ahlborg och Helené Fransson, och efter en svettig kamp var det till slut Cissi som kammade hem vinsten.

Att Cissi skulle gå segrande ur Farmen 2022 var väntat, gissningsvis både från tittare och medtävlande. Men förtjänade hon det? Ur ett perspektiv – inte alls.

Varför försökte ingen medtävlande ens få ut henne?

Förutom vissa mindre utbrott över bristande mjölkengagemang har Cissi hållit väldigt låg profil genom hela säsongen. Hon har förvisso arbetat på bra och undvikit att göra sig ovän med de andra, men hon har ju knappt tävlat.

Jag är egentligen rätt emot hela "vem är mest värd att vara kvar"-snacket i realitysammanhang. Jag kan tycka att Monika Ostrowska fått sota oerhört mycket för att hon kom in åtta dagar senare än de andra – trots att det 1. Inte är någon jättestor skillnad, och 2. Inte är något hon kunnat påverka.

Men det känns lite som att Cissi gick en promenadseger bara genom att kännas för svår för att möta i tävling. Av just den anledningen har ju folk nämligen duckat att utmana henne i kamper, och det enda det resulterade i var att hennes skräckinjagande rykte levde vidare.

Nej, hade jag varit en av deltagarna i Farmen hade jag ångrat bittert att jag aldrig ens försökte få ut henne – eller lyckades övertala någon annan att försöka göra det.

Förtjänar någon med så mycket förkunskaper att vinna Farmen?

Dessutom tror jag att det är till programidéen Farmens nackdel att en så kunnig person vinner. För förkunskaper om djurhållning och lantliv ska väl inte vara det som tar en hela vägen till vinsten? 

Det känns ju bara orättvist eftersom det inte är ett program som kräver det av de sökande (och som helt ärligt livnär sig på karaktärer som är roliga snarare än händiga).

Jag missunnar inte Cissi vinsten i Farmen 2022. Hon gjorde en enormt bra insats i finalen och det var omöjligt att inte bli berörd över att se henne så glad och lättad. 

Men hade jag hellre sett Helené, med pannben snarare än förkunskaper som sitt främsta vapen, kamma hem förstaplatsen? Ja, garanterat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!