Mathilda Lundqvist skriver en krönika om Tommie Gyllins uttalande i Robinson 2022
Mathilda Lundqvist skriver en krönika om Tommie Gyllins uttalande i Robinson 2022 - Foto: TV4

Välkommen ut som mansgris, Robinson-Tommie

KRÖNIKA. "Inte ens under svält i Robinson kan en kvinna komma undan stereotypa könsroller, och det skrämmer mig", skriver Nyheter24:s Mathilda Lundqvist.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi har nått sammanslagningen i Robinson 2022, tidpunkten i tävlingen då de forna lagen skrotas och kampen om överlevnad blir individuell. 

Liksom tidigare år kommer den som vinner Robinsontävlingar efter sammanslagningen premieras med att få bo lite lyxigare. Men nu, till skillnad från tidigare år, kommer "herren på täppan" få ta med sig tre personer istället för en. 

Angela kvoterades in i Högborgen som husmor

Tommie Gyllin vann den första tävlingen och valde att ta med sig Peter, Filip och Angela. Inget konstigt med det, om det inte vore för att Angela kvoterades in som en liten husmor. 

– Det vore kul med någon kvinnlig, som kan ta hand om oss. Peter behöver tas hand om lite mer... Angela, följer du med dit bort? Säger Tommie tisdagens avsnitt av Robinson. 

Foto: TV4
Foto: TV4

Robinson-Tommies försvar: "Hon är väldigt mammig"

I en synk förklarar Tommie sitt beslut ytterligare:

– Jag väljer Angela för att vi behöver en kvinna i huset. Hon är väldigt mammig, hon är jätteduktig på att laga mat, hon är väldigt duktig på att jaga mat. Hon är fembarnsmamma och hon vet hur man tar hand om människor vid det här laget.

Ingenstans nämner Tommie att Angela förtjänar en något lyxigare tillvaro i Robinson efter att ha gjort just det – "mammat" och jagat mat åt de andra deltagarna – vecka ut och vecka in. Han nämner inte heller att det vore kul att ha med Angela i Högborgen för att hon är en trevlig person, utan hennes uttalade roll är att ta hand om de tre männen.

Jag vet inte vad som är mest sjukt – uttalandet i sig eller att ingen deltagare tycks reagera på det i stunden.

Bristande kvinnosyn är inget nytt i Robinson

Nog för att det alltid castas minst en man per Robinsonsäsong som uttrycker sig opassande eller nedlåtande mot kvinnor. Nick Söderblom, Raymond Ahlgren och Carl Hamilton för att nämna några exempel från de senaste säsongerna.  

Foto: TV4

Vi kvinnor har dessutom lärt oss med åren att en bristande kvinnosyn kan gömma sig även bakom den vänligaste fasaden, vilket skulle kunna vara fallet när det gäller Tommie Gyllin.

Hans uttalande är med andra ord inget nytt, eller för den delen ovanligt. Men inte ens under svält i Robinson kan en kvinna komma undan stereotypa könsroller, och det skrämmer mig. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!