Camilla Gervide: Tragiskt

- 20/08/2011, 13:33 -
Camilla Gervide.

Camilla Gervide.

KRÖNIKA. Nyheter24:s musikkrönikör Camilla Gervide om tragiska kändisar som vägrar ge upp karriären.

- Tragiskt? Komiskt? Tragiskt? Komiskt?
Vågskålen väger fram och tillbaka men den stannar till slut på tragiskt. Tragik när den är som bäst. Tabloid-tragik.

Vad är det då som är så tragiskt?
Jo, människor som egentligen inte borde haft mer än sina "fifteen minutes of fame" för att sen försvinna bort men som på de mest desperata sätt lyckats klösa sig fast i den lilla strimma av rampljus som uppenbarligen definierar den de är. Eller vill vara.

Ta Anna Book till exempel.
Senaste i dag läste jag en artikel här på Nyheter24 om ett bråk hon haft med en väninna där hon kallades för ”feta flodhäst”. Nu var det ju inte öknamnet i sig som jag reagerade på utan faktumet att hon omnämndes som ”ABC-sångerskan” av skribenten.
Låt mig tänka. Anna Book ställde upp i Melodifestivalen med bokstavskombinationen år 1986.

NITTONHUNDRAÅTTIOSEX!!!!!!!!!

Enligt Wikipedia så var hennes senaste stora framträdande 2009, Allsång på Skansen, där hon uppträdde med – ABC. Hon har alltså, på 25 år, inte åstadkommit någonting annat än ABC som är värt att framföra. Lik förbannat kan man inte gå förbi ett tidningsställ utan att läsa om att Anna Book gråter ut.
Eller opererar magen. Eller förstorar brösten som givetvis spelas in av Tv4 plus som sannolikt stod för kostnaden.

Anna Book åker in och ut på sjukhus med än den ena, än den andra krämpan men lyckas ändå alltid på något magiskt vis hinna med att tipsa pressen, trots att hon är näst intill döende.

Att det är Anna Book själv som tipsat pressen går att utläsa av bilden på henne. Är det en nytagen närbild på Anna hemma vid köksbordet med en näsduk under det tårdränkta ögat så är det hon själv som tipsat pressen. Är det däremot en gammal arkivbild som använts så är sannolikheten stor att tidningen snokat reda på historien på egen hand.

Alla bilder på Anna Book som gråter ut går under kategorin nummer ett - Nytagna bilder vid köksbordet.

I Juni månad grät Anna återigen ut i pressen.
Krossad, förnedrad och kastad åt sidan känner hon sig av Matilda Snöwall, exekutiv producent av TV-succén "Så mycket bättre”. Med tårarna rinnande ned för kinderna berättar Anna att hon vill hitta tillbaka till musiken och att en medverkan i programmet skulle kunna resultera i just den nytändning som hon behöver.

Hur ska Anna Book kunna vara med i ”Så mycket bättre”?

Människan har EN låt. EN!

Vad skulle programmets arma deltagare göra när det blev dags för tolkningen av Anna Book? Olika versioner av ABC?
ABC som ballad? ABC – The remix? ABC i hårdrockstappning? ABC som gangsta rap?

Antingen har kvinnan hybris eller så har hon tappat all verklighetsförankring. Min gissning ligger på det senare alternativet.

Det kanske är ett fenomen som drabbar människor som kastats in i showbiz i riktigt unga år. Om hon inte är ABC-Anna med hela svenska folket, vem är hon då?

Det kanske är dags att ta reda på det innan hon slutar upp som en ny Kicki Danielsson som är mer känd som en alkohol- och falukorvsmissbrukande desperado som raggar unga killar på nätet och som upplever att hela Twitter är en hyllning till henne.

Trots allt detta så är hon en mer trolig deltagare i ”Så mycket bättre” än Anna Book någonsin kommer bli – även om hon redan petas en gång för att hon ansågs för gammal.

Gråt ut allt ni vill. Men kom ihåg.

Var och en skäms för sig själv.