Torsdag 9 Dec
Stockholm

Gervide: Bakom varje framgångsrik man står en kvinna

Camilla Gervide.
Camilla Gervide. Foto:

KRÖNIKA. Nyheter24:s musikkrönikör Camilla Gervide instämmer i det gamla uttrycket.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fakta

Camilla Gervide är Nyheter24:s musikkrönikör.

Hennes välbesökta musikblogg hittar du på: camillagervide.com

Det finns ett gammalt ordspråk som lyder ”Bakom varje framgångsrik man står det en kvinna”. Detta ordspråk utvecklades senare till ”Bakom varje framgångsrik man står det en förvånad kvinna”.

Hur myntad den här omskrivningen egentligen blivit kan ju tvistas om och givetvis står det inte alltid en kvinna bakom en framgångsrik man.

Men tydligen ska det alltid finnas någon tätt bakom den som är framgångsrik. Varför den här någon inte själv tar all sin vishet och klokhet, sätter i praktiskt bruk och blir framgångsrik vet jag inte. Brist på självförtroende, personlighet eller bara ren blyghet kan vara några av faktorerna. Varför annars låta någon annat skörda den frukt man själv lagt ner så mycket tid på att så?

Men visst finns det undantag på varje regel. Tråkigt vore väl annars?

Joseph Goebbels anses ha varit mannen bakom Adolf Hitler, som andra världskriget till trots var väldigt ”framgångsrik” i vad han företog sig – till han förlorade kriget och tog livet av sig vill säga.

Goebbels hade dock ingen tillbakadragen roll som ”mannen bakom..” utan blev utnämnd till Propagandaminister i Tyskland 1933 och var indirekt ansvarig för många av de grymheter som förekom i Tyskland.

Detta är ett exempel på ett negativt ”mannen bakom-syndrom” som leder till ond, bråd död, men sen finns det ju situationer där samma koncept leder till ett annat, mer positivt resultat.

Skylar Grey är kvinnan bakom några av 2010 och 2011 års största hits. I en stuga i skogen satte hon ord på problemet att alltid blir uttråkad i relationer vilket lett till att hon ofta väljer män som håller henne på helspänn även om det betyder att de ljuger för henne.

Resultatet blev en liten sång som heter ”Love the way you lie”.

Kanske har ni hört den nån gång?

Hon har berättat att hon skrev klart den för att omedelbart känna att det var dags att ”sätta ut den i universum”. Med det menar hon att det inte fanns någon önskan eller något behov hos henne att framföra låten själv, eller göra den till ”sin”.

I och med detta beslut kom Skylar Grey att bli ”kvinnan bakom” Eminem och Rihannas megasuccé med låtarna Love the way you lie part I & II och sen är ju resten historia.

Plötsligt var Skylar Grey kvinnan som alla ville jobba med. Dr Dre, P.Diddy och Marilyn Manson…. Listan kan göras lång.

Alex Da Kid, som en gång tog henne under sina vingar är nu helt plötsligt mannen bakom Skylar Grey som är kvinnan bakom "Love the way you lie". Dr Dre är mannen bakom Eminem som i sin tur är mannen bakom 50 cent.

Ja, ni hör ju själva. Jag kan fortsätta hela dagen.

I slutändan är det kanske inte så illa att vara den som står bakom.

För helt plötsligt händer det. Hade inte Skylar Grey varit kvinnan bakom "Love the way you lie” så hade hon kanske aldrig fått möjligheten att äga och stå i sitt eget strålkastarljus.

Plötsligt är hon ”kvinnan framför” – och ingen är förvånad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela