Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gervide: "Du är stjärnan i din egen musikvideo"

Nöje | 03/09/2011 11:55

KRÖNIKA. Nyheter24:s musikkrönikör Camilla Gervide om att hitta vad man verkligen tycker om.

Att bli utslängd som en sommarkatt. Fy fan vad skönt att slippa bli 25.

Genialiska texter som får mig att dra på munnen och reagera med insikten att – fy fan vad bra!

Med tanke på dagens musikaliska inflation så borde det vara en barnlek att hitta ny, bra musik. Det är bara att kavla upp ärmarna och dyka i. Simma runt bland topplistor, itunes-bibliotek och Spotifylänkar. Det borde vara enkelt.

Att leta efter någonting nytt och bra att fylla öronen med är inte som att leta efter en nål i en höstack. Det är som att leta efter en nål i ett badkar fyllt till brädden av andra nålar. Till en början ser allt likadant ut – band, omslag, singlar, pressmeddelanden – men när man skrapar på ytan så öppnar sig en värld av riktig skräpmusik.

Bara för att alla och en var kan göra musik att spamma nätet och min email med så betyder det inte att de borde. Inte alls. Mitt filter är nämligen mer finjusterat än någonsin på grund av just detta.

Låtar som kanske hade fått både en och två lyssningar ratas ibland redan efter tio sekunder om jag inte hört något som fångar mitt intresse. Det är varken snällt eller rättvist. Men så är det. Jag ratar dig som en sommarkatt. Oönskad och lite tilltufsad.

Så hur sållar man då i detta badkar av knappnålar? Hur skiljer man agnarna från vetet så att man till slut kan stå där med en musikalisk vetekrans att bjuda vännerna på?

Mitt tips är att ta reda på vad du verkligen gillar. Inte borde gilla. Inte förväntas gilla eller hoppas kunna gilla en dag efter enträget tvångslyssnande. Vad gillar DU?

Du måste vara målfokuserad som en maratonlöpare med rekordtidsintentioner. Så ta ett djupt andetag och fundera på saken. Vad får dig att dansa som om ingen såg dig? Vad får dig att svassa på perrongen i väntan på tunnelbanan – du är ju trots allt stjärnan i din egen musikvideo?

Det är först då som det blir enkelt att hitta ny, bra musik. Det är först då du inser att knappnålarna har olika färg på knappnålshuvuden och att du kan börja leta efter de som är i just din färg.

Du kommer fortfarande gå på en och annan musikalisk nit som kommer stickas lite grann – det är oundvikligt - men jag garanterar dig att du kommer se nya nyanser i musik när du vet vad du vill ha.

Och om du fortfarande inte vad du vill ha så kan jag rekommendera Spotifys topp 50-lista. Det är lite som en Gott och blandat-påse – något för alla helt enkelt.

Så vida du inte är diabetiker vill säga.