Torsdag 22 Apr
Stockholm

"Ingen är oskyldig i fallet Michael Jackson"

Nyheter24:s Quetzala Blanco om rättegången mot Michael Jacksons läkare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är mer än två år nu som Michael Jacksons livlösa kropp bars ut på en bår från hans hem i Los Angeles.

En överdos av Propofol tog Jacksons liv. Jag vet inte om ni vet vad Propofol är, men det är inget du hittar i din vanliga Heath Ledger dödscocktail. Det är inget sömnmedel, ingen antidepressiv, inte morfin. Inget sånt. Det är något du ger patienter innan operation. Kollar du på Wikipedia kan du läsa att "medvetandet försvinner eller sänks rejält".

Och när vi tittar närmare på de läkemedel Michael Jackson hade hemma så är det inte direkt pollentabletter.
Listan kan göras lång men om vi börjar med de starkaste: heroinsubstitutet Metadon, Oxycontin och det kraftigt smärtstillande medlet Fentanyl – vars effekt kan vara upp till 100 gånger starkare än morfin.

Och sen följde de "vanliga" svennetabletterna Valium och allt sånt där. Frågan här är kanske inte var Michael Jackson hade så ont och varför. Om det ens var en fysisk smärta eller en flykt. Inte heller hur det kommer sig att han hade tillgång till alla de här preparaten.

För money doesn't talk, it swears.

För ville Michael Jackson ha något så såg han till att skaffa det. Frågan är kanske inte heller huruvida Michael Jacksons läkare Conrad Murray är skyldig till dråp.

Jag har mycket svårt att se eller förstå att det skulle vara så enkelt som att lägga det här på en enda man.
Frågan måste vara – vad gör man när någon kanske egentligen bara vill dö?

Många varnade Jackson eller oroade sig. Hela världen tittade på när han i stort sett förmultnade framför oss i realtid.
Precis som alla tills alldeles nyligen kunde följa showen där Amy Winehouse spelade huvudrollen och målet var döden. Och Jack Nicholson som förgäves försökte få Heath Ledger att lägga av med de där sömntabletterna.

Det spelar i slutändan ingen roll vem som varnade, vem som roades, vem som försåg någon med sprit, droger eller snara, eller vem som bara tyst såg på. För det är snudd på omöjligt att stoppa ett självdestruktivt skenande tåg. Framförallt om det drivs av oerhörda ekonomiska resurser.

Och om tåget har ett enda mål – att köra tills det blir helt nattsvart? Då är det i princip omöjligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela