Emma Malmlöf: Män ska straffas för att Peyre vill blondera sig

KRÖNIKA: Nyheter24:s Emma Malmlöf om varför man ska betala för sig själv och inte göra som Natacha Peyre.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Emma Malmlöf

Emma Malmlöf, 21 år, är nöjesreporter på Nyheter24.

Besök hennes blogg här. Hon twittrar här.

Natcha Peyre gjorde i förra veckan en ”Anna Anka” - förkastade den jämställdhet som vi väl alla ändå, trots allt, strävar mot.

I ett inlägg på sin blogg skriver Peyre att hon tycker att det är mannen som ska betala tjejens nota. Precis som det enligt Peyre fungerar i Los Angeles, där hon för tillfället bor.

Vi tjejer lägger ner så mycket pengar på annat, tamponger, smink, frisörbesök etc etc, vi tjejer måste kämpa mycket mer för att lyckas med karriär. Många tjejer tjänar mindre än män fast de har samma jobb, så jag tycker att killar mycket väl kan betala för notan”, skriver hon.

Natacha Peyre menar med andra ord att killar inte har något bättre att lägga sina pengar på än oss tjejer. Att vi kvinnor bör prioritera viktigheter som frisörbesök och smink istället för att betala för oss själva.

Män ska straffas ekonomiskt för att Natacha Peyre helt enkelt vill blondera håret en gång i månaden och köpa ny concealer en gång i veckan.

Hur snygg jag än tycker att Natacha är, så tycker jag inte att det är värt att vara det - om jag inte kan betala min egen mat. Då har jag hellre lite utväxt när jag tar upp min egen plånbok.

Det är givetvis inget fel att låta någon bjuda dig en eller annan gång, det kan vara en fin gest.

Ett sätt att visa uppskattning om man så vill. Men att helt utgå från att det ska vara mannen som betalar är, enligt mig, både arrogant och ett sätt att göra oss tjejer underlägsna. För att inte säga beroende.

Beroende av de som vi vill stå jämsides med. Vägen till att bli jämställda, så att vi kan få lika mycket betalt som Peyre själv skriver, går inte direkt genom att försätta sig själv i en beroendeposition.

Vad som dessutom är intressant är att Peyre de senaste åren varit försatt i en ekonomisk karantän. Det efter att hon 2007 blivit satt i personlig konkurs på grund av höga skulder. Hennes inkomster därefter ska ha gått till det konkursbo som utfärdats.
För skulderna är - fyra år senare - ännu inte betalda.

Det är helt okej att bli bjuden på en drink hit och en middag dit kan jag tycka. Men börja med att betala av de närmare 300 000 kronor du är skyldig Sverige först.

Eller ska någon annan betala det också?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!