- Foto: Nyheter24

Farzad Nouri: "Artighetsfraserna sätter agendan för samtalet"

KRÖNIKA. Farzad Nouri om artighetsfraser och att gå direkt på sak.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Farzad

Komikern Farzad Nouri skriver krönikor varje vecka.

Besök hans blogg här.

Och besök hans twitter här.

Jag är mycket noga med hur jag ter mig över telefon. Mina första ord vare sig jag träffar eller ringer någon väger jag noggrant. Ska jag vara rakt på sak eller först vara artig. Det blir alltid det senare. Artighetsfraserna sätter agendan för samtalet även fast det egentligen bara är en transportsträcka.

Jag har en vän som inte alls tycker det är särskilt viktigt att fråga hur man mår. Tvärtom, han skiter fullständigt i det. Det enda han undrar är vad man gör. Jag blir lika chockad varje gång.

”Tjavadgöru?”
”Ehh, inget särskilt, vadåra?”, blir mitt svar.

Det känns så anklagande. Som att han vill säga ”tror du inte att jag vet vad du håller på med, du sitter där och laddar ner musik och kollar porr samtidigt, vafanhållerupåmed!”
Det känns alltid som att bli anklagad. Som att mitt nästa samtal måste bli till en advokat.

Till en början blev jag ställd, började ljuga om vad jag gjorde. Även om jag gjorde rätt oskyldiga saker som att laga mat så svarade jag ändå ”nä, inget sitter på toa”. Sen kollade jag ut genom fönstret för att se om han spionerar på mig.

Detta har nu utmynnat, för min del, till en tävling. Varje gång jag hör Superhero med Janes Addiction och ser hans namn blinka till i telefonen så förbereder jag mig som att det är en arbetsintervju. ”Nu jävlar ska han få svar på tal”. Det brukar oftast bli så att jag hittar på sjuka historier som han inte orkar lyssna på. Det är ju egentligen bara hans sätt att vara artig, hans sätt att se att jag lever, han skiter väl i vad jag gör. Kanske förväntar han sig att jag svarar ”jag överlever.”

Häromdagen tänkte jag ge igen med samma mynt. Hade övat in min ”Tjavadgöru”, jag skulle säga det så snabbt att Busta Rhymes skulle bli avundsjuk, kanske att Timbaland skulle ringa upp mig och be mig göra en låt med honom. Nu skulle han få, nu skulle han få känna på hur det känns att bli påhoppad.

Ringde upp honom och fick inget svar.
Testade igen. Han svarade. Nu jävlar, tänkte jag, ”Tjavadgöru?”
”Inget, är naken och kollar porr”, svarade han.
Önskar att han hade ljugit.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

3 timmar sedan

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...