Torsdag 5 Aug
Stockholm

"Designerklädd rasism med prydligt lagt hår"

KRÖNIKA: Nyheter24:s Emma Malmlöf om Dennis Maglics hårda åsikter om invandring och vad som är svenskt - och inte svenskt.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Emma Malmlöf

Emma Malmlöf, 21 år, är nöjesreporter på Nyheter24.

Besök hennes blogg här. Hon twittrar här.

I början av veckan skrev modebloggaren och blivande tevestylisten Dennis Maglic att han tyckte att man borde införa ett så kallat “värderingstest” för invandrare som kommer till Sverige.

Vi måste sluta vara politiskt korrekta. Det finns otroligt många människor som vill komma till Sverige och stanna här. Eftersom vi inte kan ta emot alla måste det göras ett urval och det tycker jag kan göras med ett värderingsprov. Ett prov där man tillfrågas om allas lika värde; t.ex. om man tycker att kvinnor är lika mycket värda som män och om man tycker att homosexuella ska ha samma rättigheter som alla andra. De som har liknande värderingar som oss får svenskt medborgarskap före de som inte tycker det.”, skrev bloggaren.

Dennis vill alltså ha en demokrati där man inte får tycka som man vill. Där åsiktsfrihet, religionsfrihet och yttrandefrihet inte existerar. Tre faktorer som råkar definiera just en demokrati.

Dennis menar att värderingstestet ska visa vilka som tycker att alla inte är lika värda. Jag undrar om Dennis tycker att alla är lika värda. Jag undrar om han tycker att de muslimer han publicerar bild på är lika mycket värda som andra människor.

Hit, till Sverige, till vårt land – är inte alla människor välkomna. Bara de som i Dennis ögon är värda det. Som är tillräckligt lika oss. Annars ska de förpassas till ett land långt i fjärran, och där kan de stanna.

"Är själv invandrare"

Dennis är själv invandrare. Dennis har själv kommit till Sverige. Han borde veta bättre. Han har en stor blogg och vet att han kan påverka, bygga upp en bild av religion och kultur som hans läsare absorberar. Han är aktuell i det fashionabla programmet Stylisterna och representerar den generation av modeintresserade och drivna unga som har ett stort inflytande över sina läsare. Som har skapat ett förtroende.

Vad jag undrar är om Dennis själv har ställt sina värderingar mot vad som är svenskt? Passar han själv in i den mallen han vill sätta upp för invandrare? Nej Dennis, det är inte svenskt att avvisa människor för att de har en annan kultur. Det är inte svenskt, det är däremot rasistiskt. Fel. Fegt och vidrigt.

Bara för att jag och Dennis inte tycker lika kan jag ju inte skicka tillbaka honom till Bosnien.

Jag vet att det finns mycket att kritisera – i alla religioner. I alla kulturer. Och det bör man göra. Men lösningen är inte att välja vem som ska få komma hit. Att utesluta människor och segregera. Att göra skillnad på folk skapar bara en större klyfta.

Oavsett om man är muslim, katolik, tillhör någon annan religiös grupp eller om man inte är religiös över huvud taget. Där är det de grundläggande tankarna om demokrati och allas lika värden som jag syftar på. Att alla människor är lika mycket värda och att man inte får eller ska förtrycka någon pga. t.ex. sexuell läggning eller hudfärg”, säger Dennis i en kommentar till Nyheter24 gällande sitt inlägg.

Men att mena att någon inte passar här, för deras religion eller kultur går bra? Det går alldeles utmärkt.

Vi kan inte blunda längre. Jag vägrar. Har alltid sagt att köksbordsrasism är den farligaste typen av rasism. Men nej - det är trots allt den fashionabla. Den som går oss obemärkt förbi för att den är klädd i designerkläder och har prydligt lagt hår.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela