1 av 6
- Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
På fredag sjunger idolerna låtar under utmaningen "Kärlek".
2 av 6
På fredag sjunger idolerna låtar under utmaningen "Kärlek". - Foto: Daniel Ohlsson/TV4
Amanda Fondell.
3 av 6
Amanda Fondell. - Foto: Daniel Ohlsson/TV4
Moa Lignell.
4 av 6
Moa Lignell. - Foto: Daniel Ohlsson/TV4
Molly Pettersson Hammar.
5 av 6
Molly Pettersson Hammar. - Foto: Daniel Ohlsson/TV4
Robin Stjernberg.
6 av 6
Robin Stjernberg. - Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Elin Kvist: "Ni kan kalla det fjäsk"

KRÖNIKA. Nyheter24:s nöjeschef och "Idol"-reporter Elin Kvist vill passa på att berätta ett gäng sanningar om årets idoler.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Veckans låtar

Robin Stjernberg

Till anhörig: "You raise me up" - Josh Groban

Till fansen: "Let me entertain you" - Robbie Williams
 

Amanda Fondell

Till anhörig:  "True Colors" – Cyndi Lauper

Till fansen: "Fire" – Bruce Springsteen
 

Molly Pettersson Hammar

Till anhörig: "If I Ain’t Got You" – Alicia Keys

Till fansen: "Titanium (feat. Sia)" – David Guetta
 

Moa Lignell

Till anhörig: "Carry you home" - James Blunt

Till fansen:  "Nothing compares 2 U" - Sinead O'Connor

Kärlek står på menyn när veckans fredagsfinal av "Idol 2011" intar Malmö Arena. Och vad passar då bättre än att hylla de som hyllas bör?

Kanske beror det på att mina skånska hemtrakter i veckan besöks av "Idol"-cirkusen, och i och med detta även mig, men dessa dagar är jag lite extra nöjd. Nöjd och glad och faktiskt lite småstolt.

Jag är stolt över att årets tävling nu har vaskat fram en guldkvartett som med viss tur och mycket skicklighet hade kunnat platsa i magnumversionen "American Idol". Kanske hade de i sina bästa stunder även lyckats vässa huggtänderna trubbiga på musikens Dracula, juryesset Simon Cowell. Tänk Moas "When I held ya", Mollys version av "Listen", Amanda med "I've got a woman" och Robin i "Who you are".

Från de "Idol"-säsonger som kablats ut lika självklart som dagisversionen av vinterkräksjuka, så är de tre vännerna och Robin tveklöst mina favoritsemifinalister. Så skippa snacket om knattedisco och smurfhits - årets idoler besitter faktiskt en professionalitet och sympati som få artister i vårt avlånga land kan stoltsera med. Både på och vid sidan om scenen. För när andra yrken drabbas av arbetsmiljöproblem som musarm och stel nacke innebär en samarbetsovillig och otrevlig artist en nagel i ögat hos nöjesjournalisterna.

I egenskap av bevakande reporter har jag varit på plats i "Idol"-studions korridorer under lite för kalla novembertorsdagar och en aning för svettiga fredagskvällar tre år i rad. Jag har sammanlagt talat timtals om låtval, stress och juryattacker - som räknat i psykologtimmar motsvarar en smärre förmögenhet.

Längs nöjesjournalistikens sensationslystna stig lämnas ofta fotspår av tårfyllda rubriker och elaka påhopp. Det är ingen hemlighet. Samtidigt blir man krönt till kung, president och kejsare i musikens förlovade land så fort man tar ett kliv i "rätt" riktning. "Idol" har inga gråzoner. Det är svart eller vitt. Eller ut med huvudet före och med Alexander Bard i släptåg efter. Och under dessa schizofrena premisser ger sig idolerna in i hetluften.

Men för första året någonsin känns det som att deltagarna på riktigt inser vad de har gett sig in på. Det kvarvarande "Idol"-gänget har - vid sidan om en musikalisk, scenisk och teknisk begåvning - stor integritet utan att bli trotsiga och självsäkerhet utan att bli det minsta kaxiga.

Dessutom har de lyckats behålla sin ödmjukhet när tidigare års deltagare för länge sedan nått Stureplansvakterna och dragit "Ser du inte vem jag är?"-kortet på vingliga fötter och med stapplande steg.

Arbetsmiljöverket celebrerar, och feltolkare är fria att kalla det fjäsk. Men, tack.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Produktionsstödet sågas – "lönlöst att söka"

Christian Bauer bytte karriär – det jobbar han med i dag: "Blev anställd som 56-åring"

Christian Bauer är sedan 2023 gift med Pernilla Wahlgren och syns flitigt i "Wahlgrens värld". Men vad vet du egentligen om artisten och tv-profilens andra hälft? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor som googlas om Christian.

Tittarna rasar på hetsätningen i Robinson 2024 – det här hände

Det var under tisdagens avsnitt av Robinson som det var scener innehållande rent och skärt frosseri. Och tittarna, de hade väldigt starka åsikter angående specifikt en person.

Polisen inför ESC: "Säkerheten är väldigt stor"

Trafikavspärrningar, larmbågar och en stor mängd poliser möter 100 000 besökare – och eventuellt högljudda demonstranter – som väntas i Malmö framöver. Men området runt Malmö Arena kommer att vara tryggt, lovar polisen.

Nytt bakslag för Eurovisionveckan i Malmö

2 timmar sedan
Det är inte bara artister som hoppar av Eurovisionveckan i Malmö. Nu står det klart att Moriska paviljongen, som skulle hysa Euro Fan Café för tillresta Eurovision-fans, också drar sig ur.

Veckans film och serier – Gosling som stuntman

idag 06:22
Ryan Gosling är avdankad stuntman i "The fall guy" och i "A man in full" spelar Jeff Daniels en företagsledare på fallrepet. Här är veckans filmer och serier.