- Foto: Elin Mårtensson

"Hennes ben sticker ut där de inte ska sticka ut"

Nyheter24:s Emma Malmlöf om size zero-idealet och ansvarslösheten hos en av världens största modellagenturer.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Emma Malmlöf

Emma Malmlöf, 21 år, är nöjesreporter på Nyheter24.

Besök hennes blogg här. Hon twittrar här.

Det står 64 tjejer på scen i Shanghai, så nervösa att deras små hjärtan bankar hårt. De har alla chansen att vinna. I dag kan de bli världens nya supermodell - om de vinner Elite Model Look.

Många av dem är så unga att de förmodligen inte lärt sig hur man går i högklackat eller ens förstår vad ett modellkontrakt innebär. De är alla nybörjare. Nybörjare i en bransch som sätter normer för hur resten av världen bör se ut. Kraven för att bli en vinnare? Hon ska kunna sälja kläder – och ha en stark personlighet.

Det sker några sållningar mellan klädbytena – och nu är det bara sju tjejer kvar. De står uppradade i svarta långklännngar och med nervösa blickar ser de ut över publikhavet.

Och vinnaren är…"Julia Schneider from Sweden".

I tisdags vann alltså svenska Julia Schneider en av världens mest prestigefyldla tävlingar - i modellmått mätt. Elite Model Look.

Gävle-tjejen var en av de över 10 000 sökande, enbart i Sverige, och tog hem den internationella finalen i Kina på tisdagen. Julia anses därmed vara en av världens hetaste nya, unga modeller. Och ung är bara förnamnet - Julia är endast femton år. En femtonåring som just landat ett modellkontrakt värt närmare en miljon kronor.

Men lyckan blev inte långvarig, och snart slog kritiken till som en rak höger. “Är det här vad världen kallar skönhet”, “Är detta ett ideal vi vill förmedla?”.

Anledningen? Julia är fruktansvärt smal. Det är hon. Hennes ben sticker ut på ställen där de inte ska sticka ut, och hur vacker Julia än må vara så ser hon ut att kunna gå av på mitten bara man petar på henne. Inom kort frontar denna smala kropp kampanjer världen över, där det basoneras ut att "det är så här man bör se ut".

Men skulden bör inte läggas på en tonåring som förmodligen är naturligt smal men som, att döma av bilderna, även hjälper generna på traven. I stället bör vi fråga oss varför en av världens största modellagenturer väljer Julia, 15. En ung tjej som nu kommer att tvinga både sig själv – och indirekt även andra - till ett ohälsosamt ideal.

Man ska få se ut som man vill, så länge det någonstans är hälsosamt. Julias kropp ser inte ut att må bra. Och unga tjejer som kommer att se henne i världsomspännande kampanjer kommer framförallt inte att må bra av det.

Det har tagit ett år för Elite att hitta en modell som står för ett osunt ideal som många andra ägnat flera år för att förebygga och sudda bort. Det är synd, förbannat synd.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nas kommer till Sverige

1 timme sedan

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

1 timme sedan
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

3 timmar sedan
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

3 timmar sedan
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

3 timmar sedan
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

idag 13:44
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.