Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Hennes ben sticker ut där de inte ska sticka ut"

- 07/12/2011, 18:47 -

Elin Mårtensson

Nyheter24:s Emma Malmlöf om size zero-idealet och ansvarslösheten hos en av världens största modellagenturer.

Det står 64 tjejer på scen i Shanghai, så nervösa att deras små hjärtan bankar hårt. De har alla chansen att vinna. I dag kan de bli världens nya supermodell - om de vinner Elite Model Look.

Många av dem är så unga att de förmodligen inte lärt sig hur man går i högklackat eller ens förstår vad ett modellkontrakt innebär. De är alla nybörjare. Nybörjare i en bransch som sätter normer för hur resten av världen bör se ut. Kraven för att bli en vinnare? Hon ska kunna sälja kläder – och ha en stark personlighet.

Det sker några sållningar mellan klädbytena – och nu är det bara sju tjejer kvar. De står uppradade i svarta långklännngar och med nervösa blickar ser de ut över publikhavet.

Och vinnaren är…"Julia Schneider from Sweden".

I tisdags vann alltså svenska Julia Schneider en av världens mest prestigefyldla tävlingar - i modellmått mätt. Elite Model Look.

Gävle-tjejen var en av de över 10 000 sökande, enbart i Sverige, och tog hem den internationella finalen i Kina på tisdagen. Julia anses därmed vara en av världens hetaste nya, unga modeller. Och ung är bara förnamnet - Julia är endast femton år. En femtonåring som just landat ett modellkontrakt värt närmare en miljon kronor.

Men lyckan blev inte långvarig, och snart slog kritiken till som en rak höger. “Är det här vad världen kallar skönhet”, “Är detta ett ideal vi vill förmedla?”.

Anledningen? Julia är fruktansvärt smal. Det är hon. Hennes ben sticker ut på ställen där de inte ska sticka ut, och hur vacker Julia än må vara så ser hon ut att kunna gå av på mitten bara man petar på henne. Inom kort frontar denna smala kropp kampanjer världen över, där det basoneras ut att "det är så här man bör se ut".

Men skulden bör inte läggas på en tonåring som förmodligen är naturligt smal men som, att döma av bilderna, även hjälper generna på traven. I stället bör vi fråga oss varför en av världens största modellagenturer väljer Julia, 15. En ung tjej som nu kommer att tvinga både sig själv – och indirekt även andra - till ett ohälsosamt ideal.

Man ska få se ut som man vill, så länge det någonstans är hälsosamt. Julias kropp ser inte ut att må bra. Och unga tjejer som kommer att se henne i världsomspännande kampanjer kommer framförallt inte att må bra av det.

Det har tagit ett år för Elite att hitta en modell som står för ett osunt ideal som många andra ägnat flera år för att förebygga och sudda bort. Det är synd, förbannat synd.