Elias Giertz.
Elias Giertz. - Foto: Bingo Rimér

Dagen som tappat sitt syfte

KRÖNIKA. Nyheter24:s Elias Giertz om den högtid som numera endast handlar om förlängd sovmorgon, lussebullar och blonda tjejer.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Elias Giertz

Elias Giertz är nöjesreporter på Nyheter24. Han är 15 år gammal och skriver krönikor varje tisdag.

Besök hans blogg här. Han twittrar här.

En morgon som denna springer tiotusentals små barn omkring i lucialinnen på dagis runtom i hela Sverige. Efter veckor av träning på de mest banala sånger är det showtime. Bullar ska bakas och finnas till försäljning när föräldrarna tar tillfället i akt att titta på sina barn som nyvaket sjunger falskt och vedervärdigt (läs: förlängd sovmorgon).

Visst finns det en tjusning. Man får prata lite extra med barnen. Fika med lite föräldrar i närområdet. Göra besök på dagis. Skratta lite. Prata. Ni vet, ha det mysigt.

Precis som det förmodligen är för barnen. Jag minns själv hur det var. Jag laddade upp inför luciafirandet flera veckor i förväg. I hopp om att jag skulle vara den stjärngosse som både lät och såg bäst ut la jag ner själ och hjärta i det här. För att inte tala om det obligatoriska inköpet av ny gossestrut varenda år. "För liten", hävdade jag. Mina föräldrar höll nog inte med, men i bästa fall vandrade vi ner till affären ändå.

Under "Staffan var en stalledräng" ramlade den där gossestruten av säkert tjugo gånger - ändå. Varje gång blev jag lika förbannad och väste tyst till mamma att det var för att vi det här året minsann inte alls köpt en ny strut.

Vi sjöng. Och sjöng. Och sjöng. Och sjöng.

Vet ni varför? Några av er som läser det här kanske just nu är på väg till ett luciafirande med era förväntansfulla barn. Kanske är du på väg därifrån med saffranssmaken dröjandes kvar i munnen. Du har lyssnat på dina barn som sjunger en massa mysiga sånger. Men vet ni ens varför ni firar lucia?

På samma sätt som att julfirandet gått från att vara en kristen tradition till att bli en "maximera handeln"-tradition har luciafirandet om möjligt gått från att vara en högtid med en någorlunda historisk betydelse till att helt tappa sitt syfte. Lucia förknippas med lussebullar och stjärngossar. Och (av någon anledning) blonda tjejer.

Ändå ska det firas utav bara helvete. Men vet du varför din unge firar lucia i skolan? På dagis? Framför Bolibompa i kväll?

Vet ni det? Nej. Inte jag heller.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ola Salo: Wonkas konst gör livet uthärdligt

Molly Sandén sjunger på Grammisgalan

Molly Sandén, Hooja och Ellen Krauss. Det är några av de artister som uppträder på årets Grammisgala.

Lugnt hobbitliv utlovas i nytt spel

Att hobbitar är ett stillsamt folk som egentligen skyr allt vad riskfyllda äventyr heter vet alla som bläddrat några sidor i något av Tolkiens verk.

Populära SVT-serien läggs ner: "Det är tråkigt att ta farväl"

1 timme sedan
Den fjortonde säsongen blir den sista. Efter det så läggs nämligen succéserien Ett fall för Vera på SVT ner. – Det är tråkigt att behöva ta farväl, men jag är så stolt över vad vi har åstadkommit de senaste 14 åren, säger skådespelaren Brenda Blethyn.

Strömmer i säkerhetsmöten inför Eurovision

2 timmar sedan
Den höga terrorhotsnivån i Sverige och en orolig omvärld gör Eurovision utsatt. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har regelbundet möten med Säpo och polisen inför arrangemanget.

Irländska artister vill se Eurovisionbojkott

igår 22:56
Hundratals irländska artister uppmanar Irlands deltagare i Eurovision, Bambie Thug, att bojkotta tävlingen. Detta eftersom Israel tillåts ställa upp.