Måndag 29 Nov
Stockholm

"Thorstens tafsande är bara tragiskt"

1 av 2
Thorsten Flinck och hans band Revolutionsorkestern.
2 av 2
Thorsten Flinck och hans band Revolutionsorkestern. Foto: Scanpix

Nyheter24:s nöjeschef Elin Kvist tar ton mot Thorsten Flincks maktdemonstrationer under Melodifestivalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Sexistisk gubbjävul"

Läs mer om reaktionerna efter Thorsten Flincks fräcka grepp mot Gina Dirawi här.

Det började med att han knuffade sin bandmedlem åt sidan för att ensam få gå främst i ledet. Sedan tog han programledaren Gina "Ana Gina" Dirawi på rumpan och avslutade med att vägra svara på frågor från undertecknad. För att det "känns jävligt obehagligt, ska du veta".

Thorsten Flincks samlade agerande under melodifestivalkvällen var en ren och skär maktdemonstration. Vilket man i egenskap av hyllad Dramaten-profil mycket väl kan ta sig rätten till. Utanför scenen till Sveriges mest familjevänliga underhållning. Men ställer man upp i den mest folkliga musiktävlingen i landet så råder det under vissa premisser. Då bör man vara inställd på ett pressuppbåd utan dess like, ständig uppmärksamhet och ett rättesnöre som inte tillåter alltför grova utsvävningar, något som Flinck är fullständigt medveten om. Men fullkomligt skiter i.

Gina Dirawi kan mycket väl ha tyckt att Flincks tafsande var okej. Hon avdramatiserar med största sannolikhet hela händelsen - för sin egen och kanske främst SVT:s skull.

Men det är inte rättvist - allra minst för henne själv. Hon gjorde ett helt fantastiskt jobb som programledare. Maken till proffsighet, lugn och närvaro ser man sällan, om någonsin, i liknande sammanhang. Men vad minns man efter kvällen? Inte hennes överraskande skönsång i green room eller putslustiga skämt. Vad man kommer ihåg är att hon blev tagen på rumpan av Thorsten Flinck.

Det hävdas att Flincks tafsande kan rättfärdigas av det faktum att Gina bad om en kram mitt i direktsändning. Att han - trots obehagskänslor - kände sig pressad och tvingad att besvara med en öppen famn. Men är det något man som närvarande journalist har märkt under veckan så är det att ingen tvingar Flinck. Till någonting. Han går, i relation till de övriga deltagarna, på vad som närmast kan liknas vid laglös mark.

Och för att ta tillbaka makten lät han handen glida nedåt längs ryggslutet på den unga programledaren. Till situationen var hans egen. Och någon annan fick reda ut krisen.

Att Flinck inte alltid mår på topp har väl inte undgått någon, men att lyfta hans beteende under veckan som "uppfriskande" är inte bara sorgligt. Det är fenomenalt korkat. Om ett Blondinbella-lyckligt liv kritiseras för sin orimlighet och press så måste motbilden, med ett minst lika olyckligt leverne, kunna motstå samma kritik.

Det är inte coolt att vara risig. Inte häftigt att vara smått okontaktbar eller modigt att vägra svara på frågor. Det är tragiskt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela