Farzad Nouri.
Farzad Nouri. - Foto: Nyheter24

"Det är inte fult att bo i förorten"

KRÖNIKA. Farzad Nouri om kärleken till förorten och hur gamla vänners värderingar förändras.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Farzad

Komikern Farzad Nouri skriver krönikor varje vecka.

Besök hans blogg här.

Och besök hans twitter här.

Jag har i veckan köpt en lägenhet. Såg en annons, blev kär och jag nappade direkt. Det gick fort, det brukar ta längre tid för mig att välja strumpor än det tog för mig att välja lägenhet. Men nu: Jag äger lägenheten och banken äger mig.

Lägenheten ligger på Kungsholmen i Stockholm. Det är nybygge och allt som är innanför tullarna anses väl lite ”finare”. När jag pratade med folk så resonerade jag ”här kan vi bo men någon dag vill jag flytta ut till en förort där mina barn ska växa upp”. Jag kände direkt motstånd från alla håll. Till och med vännerna som jag växt upp med I EN FÖRORT, var skeptiska. 

Hashtagen #omtwitterfannspå90talet spred sig häromdagen på Twitter och det fick mig att fundera. Jag ville skriva något lustigt, vilket jag också gjorde, men sen knuffade jag undan min stol bakåt från datorn, lutade huvudet mot nackstödet och tittade upp mot taket och tänkte på mitt 90-tal och min barndom. Älskade den, jag växte upp i Hässelby Villastad, i ett område som snabbt blev känt som ”arabdalen”. Omkring var det villor och radhus, där i mitten av alla fina hus så fanns ett nybyggt lägenhetsområde där många invandrare snabbt fick lägenhet. Inte ett enda dåligt minne dyker upp. Det var lek och idrottande konstant. Vi hittade på idrotter ”tennisbandy”, ”Rollerbladesbasket” och så vidare. Tänker på vad mina vänner som jag växt upp med gör idag, de är tandläkare, generalagent på stort flygbolag, naprapat, mäklare, jurist, svetsare, sportchef, ingenjör men framför allt, de är alla bra människor med väldigt sunda värderingar. Människor med civilkurage.

Är det fult att bo utanför bara för att det inte är nära Stureplan? Varför skulle det vara sämre. Att uppfostra och bli uppfostrad till att ha sunda värderingar är en av de största bedrifterna. Jag säger inte att dem som växer upp innanför tullarna inte har det, men alla jag känner som är fina människor har alla stora hjärtan. De har blivit övertalade av sin omgivning att det är finare och bättre att bo ”i stan”.  Förut skämdes jag och kände mig utanför när folk pratade om Arabdalen, idag känner jag mig stolt. Och jag vill gärna att mina barn växer upp där, men vill att mina vänner från barndomen också ska känna så och att deras gamla värderingar ska sitta kvar.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Harry Styles stalker får fängelse

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".