Farzad Nouri.
Farzad Nouri. - Foto: Nyheter24

"En vän gläds med medan en kompis tävlar"

KRÖNIKA. Farzad Nouri om hur ett möte med en gammal bekant kan sätta perspektiv på saker och ting.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag träffade en nära vän häromdagen. Vi hade inte träffats på ett bra tag. Det var ”vad gör du nuförtiden”-snack som snabbt gick över till lite mer privat karaktär. Som det är med nära vänner, första sekunderna är man släktingar som inte setts på länge men fort blir man syskon. Snart gick dock samtalet över till någon form av tävling. Det var inte en dialog, det var en tävling. Om jag hade stukat fingret så hade han stukat två fingrar. När jag berättade att jag ska flytta så berättade han att han redan flyttat två gånger. Vi stod där och story-toppade varandra i en halvtimma innan vi skiljdes åt.

En tomhet kom över mig efter det samtalet. Jag kunde inte sluta tänka på hur barnsliga vi egentligen var. Varför stod jag där och tävlade med en vän? Vi spelade oralt schack. ”Jag slet av hälsenan, your move!” Det var ett spel utan vinnare. Jag skulle kunna berätta för honom att jag sålt ut Madison Square Garden och han skulle replikera med att han inte gör såna ”småshower”.

Så ska det ju inte gå till med vänner. Insåg att det är skillnaden på en vän och en kompis. En vän gläds med dig medan en kompis tävlar, vill toppa eller kanske förminska dig. Jag ringde upp honom efter några dagar och berättade om min känsla och mina tankar. Förklarade att det inte kändes som ett bra samtal. Han förklarade att det var stort av mig att ringa och berätta och ursäkta mig. ”Det krävs en stor man att be om ursäkt..Men en ännu större att förlåta.”

Okej kompis!

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

Efter succén: "Sluta leta efter min stalker"

Netflixsuccén "Baby reindeer" har skapat en jakt på de verkliga personerna bakom händelserna i dramaserien. Nu vill huvudpersonen sätta stopp för spekulationerna.

Årets museum ligger i Göteborg

Ett museum som genomgått en flera år lång förvandlingsprocess får utmärkelsen Årets museum. Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg vann i konkurrens med Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum.

PJ Anders Linder lämnar tidskriften Axess

1 timme sedan
Tidskriften Axess Magasins chefredaktör PJ Anders Linder lämnar posten efter elva år. Han efterträds av Nina Solomin, för närvarande kulturchef på nyhetsmagasinet Fokus.

Därför är Steffi Mendez extremt känd – utanför Sverige

1 timme sedan
Stephanie "Steffi" Mendez är dotter till DJ Mendez, och utanför Sverige är hon extremt känd. Här är allt du vill veta om Steffi – relationen med Dante Lindhe, familj, barn, jobb och mycket mer.

Pernilla Wahlgren flyttar: “Har lite hybris”

2 timmar sedan
I ett Instagram-inlägg berättar Pernilla Wahlgren om flytten, något som hon förklarar ha "lite hybris" över. Nu hamnar hon nämligen på samma ställe som Sarah Jessica Parker.