Lördag 27 Nov
Stockholm

Bianca: Antisemit inget man behöver skämmas för att vara längre

Bianca Meyer om komikern Gina Dirawis boktips och hur SVT har handskats med det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jag har aldrig skrattat åt komikern Gina Dirawi. Vi har inte samma humor. Förrän i dag när jag fick nys om att hon lagt upp en bild på en bok skriven av en ökänd antisemit underrubriken ”lite kvällsläsning” på sin blogg. Hahaha. Alltså förstår du hur roligt det här är? Det är som om Malou Von Sivers skulle börja tipsa om Mein Kampf som ”lite mysig höstläsning”i Nyhetsmorgon.

Men sen drar Dirawi det hela ett varv längre. Hon påstår att hon inte visste om att boken var skriven av en man som hyllas av nazister landet runt. Vi det här laget skriker jag alltså av skratt. Hon ursäktade sig med att hon ”inte hade koll och så är det ibland, man lär sig något av allt.” 

Precis Gina Dirawi.

Av det här har vi lärt oss att vårt mest folkkära program, melodifestivalen, i år ska ledas av en antisemit. För boken ”Är världen upp och ner?” är för att citera Jonathan Leman på Expo ”inget man kan plocka upp i bokhandeln utan man måste söka sig till det.” Det är inte heller första gången Gina Dirawi får kritik för att sprida antisemitiska åsikter. Förra året fick hon kritik för att ha jämfört Israel med Hitler. Och någonstans slutar det vara roligt när programchefen för SVT i Malmö, Petter Bragée, backar upp Dirawi genom att säga: - Hon har tagit bort bilden och lagt ut en kommentar som vi tycker sammanfattar ganska väl vad som hänt.

Petter Bragée syftar då på att Gina fått boken ”på en konferens eller föreläsning” av en okänd man som säger ”LÄS!” till henne. Jag vet inte vad som är värst, om Gina Dirawi verkligen var så dum och ansvarslös som hon påstår sig vara eller om hon faktiskt ogillar judar. Det obehagligaste i det här är i vilket fall SVTs slappa hantering av incidenten.

Att Gina Dirawi får leda melodifestivalen och musikhjälpen är helt oacceptablet. Skäms SVT. Verkligen skäms. För några veckor sedan skrev jag på Twitter att jag blir mer och mer övertygad om att 2010-talet är det nya 30-talet. Nu är jag helt övertygad. Antisemit är inget man behöver skämmas för att vara längre. Det kan man vara i statlig tv på bästa sändningstid.

Bli inte förvånad om Dirawi har en svastika på sin Melodifestivalenblåsa när det väl bär av. Det kan ju hända att hon fått en av en okänd man på en konferens eller föreläsning som sagt ”SÄTT PÅ DIG DEN HÄR".

För det kan hända att Gina Dirawi ”inte hade koll och så är det ibland, man lär sig något av allt.”

Kommentera
Kopiera länk
Dela