Bianca: Antisemit inget man behöver skämmas för att vara längre

Bianca Meyer om komikern Gina Dirawis boktips och hur SVT har handskats med det.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har aldrig skrattat åt komikern Gina Dirawi. Vi har inte samma humor. Förrän i dag när jag fick nys om att hon lagt upp en bild på en bok skriven av en ökänd antisemit underrubriken ”lite kvällsläsning” på sin blogg. Hahaha. Alltså förstår du hur roligt det här är? Det är som om Malou Von Sivers skulle börja tipsa om Mein Kampf som ”lite mysig höstläsning”i Nyhetsmorgon.

Men sen drar Dirawi det hela ett varv längre. Hon påstår att hon inte visste om att boken var skriven av en man som hyllas av nazister landet runt. Vi det här laget skriker jag alltså av skratt. Hon ursäktade sig med att hon ”inte hade koll och så är det ibland, man lär sig något av allt.” 

Precis Gina Dirawi.

Av det här har vi lärt oss att vårt mest folkkära program, melodifestivalen, i år ska ledas av en antisemit. För boken ”Är världen upp och ner?” är för att citera Jonathan Leman på Expo ”inget man kan plocka upp i bokhandeln utan man måste söka sig till det.” Det är inte heller första gången Gina Dirawi får kritik för att sprida antisemitiska åsikter. Förra året fick hon kritik för att ha jämfört Israel med Hitler. Och någonstans slutar det vara roligt när programchefen för SVT i Malmö, Petter Bragée, backar upp Dirawi genom att säga: - Hon har tagit bort bilden och lagt ut en kommentar som vi tycker sammanfattar ganska väl vad som hänt.

Petter Bragée syftar då på att Gina fått boken ”på en konferens eller föreläsning” av en okänd man som säger ”LÄS!” till henne. Jag vet inte vad som är värst, om Gina Dirawi verkligen var så dum och ansvarslös som hon påstår sig vara eller om hon faktiskt ogillar judar. Det obehagligaste i det här är i vilket fall SVTs slappa hantering av incidenten.

Att Gina Dirawi får leda melodifestivalen och musikhjälpen är helt oacceptablet. Skäms SVT. Verkligen skäms. För några veckor sedan skrev jag på Twitter att jag blir mer och mer övertygad om att 2010-talet är det nya 30-talet. Nu är jag helt övertygad. Antisemit är inget man behöver skämmas för att vara längre. Det kan man vara i statlig tv på bästa sändningstid.

Bli inte förvånad om Dirawi har en svastika på sin Melodifestivalenblåsa när det väl bär av. Det kan ju hända att hon fått en av en okänd man på en konferens eller föreläsning som sagt ”SÄTT PÅ DIG DEN HÄR".

För det kan hända att Gina Dirawi ”inte hade koll och så är det ibland, man lär sig något av allt.”

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gyllenhaal lovar bättring – kommer till Sverige

Indieartister växer på Spotify

1 timme sedan
Ungefär hälften av alla pengar som Spotify betalade ut i ersättning under fjolåret genererades av oberoende artister, så kallade independentartister, meddelar musiktjänsten i ett pressmeddelande.

Elinor Torp får Stig Dagerman-pris

igår 19:08
Journalisten och författaren Elinor Torp tilldelas årets Stig Dagerman-pris för att hon "riktar ett obevekligt ljus in i det svenska välfärdssamhällets skuggsida", skriver Älvkarleby kommun i ett pressmeddelande.

Nytt Banksy-verk intill beskuret träd

igår 17:36
En ny väggmålning av den anonyme konstnären Banksy väcker uppmärksamhet i Finsbury Park i London.

Det vill Lotta Lundgren ha på sig när hon begravs: "Bryts ner"

igår 17:04
Att tänka på vad man ska ha på sig när man begravs kanske känns avlägset, men poddaren och tv-profilen Lotta Lundgren vet precis vilka kläder hon ska ha.

Persson Giolito lämnar Netflixproduktion

igår 16:38
Författaren Malin Persson Giolito väljer att ta bort sitt namn från Netflix spänningsserie "I dina händer" – som baseras på hennes bästsäljande bok med samma titel, skriver Dagens Nyheter.