Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ge tjejer plats och lär er ta chansen när ni får den

XOVP / NALEN / JULIA DANSARIE

Nöje | 15/12/2012 08:04

KOLUMN. Nyheter24:s Citty Olsson om att tjejer inte bara måste ges plats, utan lära sig att ta den också.

Jag har länge varit en förespråkareför att ge tjejer mer plats. Och framför allt för att tjejer skavåga ta plats. Det kan krävas lite ibland. När jag blev DJ förett år sedan mötte jag otroligt mycket kritik och framför alltgömd kritik.

– Kul att du ska bli tjej-DJ, lyckatill med att förstå hur spelarna funkar, sa en bekant till mig.

Jag förstod direkt hur spelarnafungerar. Varför skulle jag inte förstå det? För att jag ärtjej? För det andra så är jag ingen “tjej-DJ”. Jag är en DJ.

Jag tar ingen skit. Jag tar inte attnågon annan skulle ha ett annat eller högre värde än mig, varamer kreddig än mig eller kunna lära sig något annat än vad jagkan lära mig. För att jag är tjej.

Innan ni droppar massa kommentarer omatt jag inte har någon aning om vad jämnställdhet är ochjadi-jadi så vill jag förklara detta: Jag jobbar inte i vården.Men jag jobbar i den helt klart mansdominerade branschennattklubbsbranschen. Och jag har lärt mig att ta plats där. Men resandit var tradig och lång och det har till och med gått så långtatt chefer givit mig USB-minnen med färdig musik för att de intetror att jag kan själv. Spelade jag deras musik? Nej. Körde jagmitt race? Ja. Blev det succé? Som fan att det blev.

I kväll går Miss DJ Competition 2012av stapeln på Münchenbryggeriet i Stockholm. Jag är ambassadör.Jag blir lite ledsen när jag tänker tillbaka på hur jag blivitbemött under mitt ambassadörskap. Den vanligaste frågan jag fåttär varför man måste selektera män och kvinnor i en tävling somdenna.

Låt mig statuera ett exempel.

Nattklubben Nype har haft ettDJ-challengekoncept under en tid. DJ:s finns det gott om. Äventjejer. Varenda vecka har jag bjudits in till evenemanget påFacebook – men inte en enda gång har jag sett en kvinna på listanöver de tävlande. Jag påpekade detta och fick höra något i stilmed att man skulle kunna göra ett undantag för mig. Ett undantag.Sorry, men jag föddes inte för att bli ett undantag.

Vem är det egentligen som selekterar män och kvinnor? Det verkar ske på automatik. 

Vi som kan måste ge tjejerna en chans.Vi som är tjejer måste ge varandra en chans. Killar måste getjejer en chans.

Jag är så otroligt stolt över alla tjejer som valt att skicka in bidrag till tävlingen. Och jag är redan stolt över vinnaren. 

Missa inte mig i Metropol 93,8, vid 10.30, där vipratar om just tjej-DJ:s och kvällens tävling. Och missa för Gudsskull inte tävlingen i kväll 20.00 på Münchenbryggeriet.