Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bianca Meyer: "Alla ska ha rätt till bostad"

Nöje | 27/01/2013 14:09

Bianca Meyer om andrahandskontrakt och att det finns människor i vårt land som inte har någonstans att bo.

Alla ska ha rätt till bostad. Men inte i innerstan. Jag är ledsen, det är himla trist att behöva betala 10.000 kronor för en andrahandsetta på söder. Trist, men inte tragiskt.

Tragiskt där emot är det att 34 000 människor lever i hemlöshet i Sverige enligt socialstyrelsen. Där har vi en verklig orättvisa och den ska det tjatas och bråkas om tills det är löst. Men jag läser fler texter i svensk media om ockerhyror, skrivna från beskäftiga journalisters varma lägenheter än om att tusentals människor fryser.

Per Bauhn skrev i SvD igår: "Men hur bestämmer man en varas rätta pris om inte tillgång och efterfrågan får avgöra saken.I de kommunistiska diktaturerna överlät man prissättningen och kontrollen av varan till staten med följd att utbudet både kvantitativt och kvalitativt frikopplades från efterfrågan. Följden blev köer och undermåliga produkter. Regleringen av hyresmarknaden i Stockholm har skapat decennielånga köer som är lika utestängande som höga hyror". 

Problemet, som Bauhn skriver, är inte de höga andrahandshyrorna utan den svarta marknad som frodas här. Det är otroligt ovanligt att de som hyr ut i andra hand inte tar ut mer hyra än vad de själva betalar för lägenheten de hyr ut. Säger det att vi har en explosion av omoraliska utsugare som skor sig på andras desperation eller säger det att vi har en bostadssituation som inte fungerar? Det senare menar jag givetvis.

Det måste vara okej att ta ut en hyra som människor är villiga att betala för en attraktiv lägenhet. För annars görs det ändå och de pengarna beskattas inte. Det är skattepengar som skulle kunna läggas på att lösa det verkliga problemet - att det finns människor i vårt land som faktiskt inte har någonstans att bo.