- Foto: Jackeline Perez

"Hur kan en vuxen människa sitta tyst då?"

Nyheter24:s Emma Malmlöf om att lova sig själv att aldrig någonsin bli den som står tyst. Och vad du behöver se för att förstå det.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Emma

Emma Malmlöf, 22 år, är nöjesredaktör.

Hon twittrar här.

Jag ska vara ärlig redan från början.Jag har ingen aning om hur den här krönikan kommer att sluta nu närjag skriver den. Jag är bara så arg. 

Så ledsen. Så besviken. Sårädd.

Jag grät igår. Mycket.

Inte så där hysteriskt som man görnär man blir lämnad eller sviken. Utan så som man gör när manverkligen känner för något trots att man inte är en del av det.Som när det går upp för en hur illa något faktiskt är.

På SVT visades den prisbelönta dokumentären “Bully” om amerikanska barn som blir mobbade. Påbussen, på nätet, i klassrummet, i korridorerna. Via nätet ochmobilen.

Det dödade mig. Jag kundeinte titta på de här barnen och se dem försöka förklara förvuxna hur de kände, vad de blir utsatta för dagligen – och bliifrågasatta. Hur skolorna försökte bagatellisera det. Hur de flesta föräldrarna var totalt vidriga i sinhantering av barnets situation. De trodde att de fanns där men jag baragrät ännu mer när de öppnade munnen.

Det fanns tusen saker att reagera på iden där dokumentären. Föräldrar till de barn som mobbar vars axlar höjdes en centimeter eller två, sänktes och så var det med det. Skolor som inte agerar. Lärare som inte tarsitt ansvar. Ändå gjorde det mest ont när jag såg de här barnentro att de kunde komma hem och få en pelare att luta sig emot. För så blev det inte.

En lillasyster sa, utan onda avsikter,till sin bror att hennes vänner inte tyckte om honom. De tyckte atthan var konstig. Han stod tyst. Tittade ner i golvet. Kameran zoomade in på pappan som stod bredvid. Pappan fortsatte laga mat. Inte ett ord sa han. Jag grätlite till.

I en senare scen sätter sig mammantill samma pojke ner för att prata om problemet att han blir slagenoch mobbad på skolbussen. Varje dag.

– De är inte dina vänner, säger hon och fortsätter:

– Vänner gör inte så mot varandra, vänner får en att känna sig bra.

Pojken sitter tyst. Tittar ner i bordetoch frågar sedan:

– Om inte de är mina vänner. Vilka är det då?

Och mamman sitter tyst. Tyst sitterhon. Kan du förstå det? Hur kan en vuxen människa sitta tyst då?

Jag blev så arg.

Så ledsen.

Så besviken.

Men jag blev också rädd när jagtänkte på den dagen jag kommer att få barn. Rädd för att mitt barn ska få höra det som så många andra barn varje dag får höra. Det gjorde ont. Att hen ska somna och tro att hen är ful,en idiot. Att hen är konstig. Men mest av allt är blev jag rädd att jag inte skulle kunna få hen att förstå hur fel det är. Att jag bara skulle vara tyst. 

Så jaglovar här och nu. Jag kommer aldrig att vara tyst. Aldrig.

Snälla gör det du också.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...