- Foto: Elin Mårtensson

"Dra åt helvete äckliga rättssystem"

Nyheter24:s Emma Malmlöf om de låga straff för våldtäkt som kränker kvinnors värde.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Emma

Emma Malmlöf, 22 år, är nöjesredaktör.

Hon twittrar här.

Hon var bara 14 år när 65-åringen första gången hade samlag med henne i sin husvagn uppställd på en campingplats. Mot hennes vilja eller inte – hon var bara 14 år. Det är våldtäkt mot barn. Mannen - mer känd som den fruktade Fönster- och Södermannen - fortsatte ha samlag med flickan flera gånger. Efter att flickan sedan fyllde 15 år så började han i stället betala henne för sex med cannabis. Flickan fick röka och sedan låg han med henne.

Nu har han dömts. Dömts för våldtäkt mot barn, köp av sexuell handling av barn samt narkotikabrott till fängelse i fyra år. 

Fyra år. 

Det är precis vad en man som lurade staten på miljoner i tobaksskatt fick i straff för en månad sedan

Dra åt helvete äckliga jävla pissrättssytem. Dra åt fucking helvete. 

Så vill jag säga. Så vill jag skrika. Men jag förstår ju att det inte gör någon skillnad. Jag fattar ju att min ilska inte rör en enda jävel som skulle kunna lindra den i ryggen. Det är som att skadeståndet på 160 000 kronor skulle sudda bort det som hänt. För kränkningen och det psykiska lidandet får flickan pengar och vetskapen om att hon kan möta mannen om fyra år på gatan igen.

Den här flickans värde är inte mer, menar Attunda Tingsrätt. Och hon är inte ensam. Ibland brukar man säga att det är en tröst, så är det inte nu. Inte alls.


I fredags kom beskedet att 
Göta hovrätt sänker straffet för en 50-årig man som i tingsrätten dömdes till åtta års fängelse för att ha våldtagit sin fru, under hot och våld, och sina tre döttrar. Upprepade gånger hade mannen våldtagit den yngsta dottern på nio år i hemmet. 

Fängelsestraffet sänktes till sex och ett halvt år. Anledningen? Flera av brotten ligger långt tillbaka i tiden.

Ja, det är anledningen. 

Så här ligger det nämligen till. När våldtäkterna utreddes togs även två gamla och nedlagda fall upp gällande våldtäkter mot två av mannens nu vuxna döttrar. De menar att pappan våldtagit dem när de var sex och åtta år gamla. Men rätten menar att tingsrättens dom är för hård. 

"Med beaktande av brottens samlade straffvärde och av att brotten X och X ligger långt tillbaka i tiden anser hovrätten att fängelsestraffet ska bestämmas till sex år och sex månader", skrivs det i domen.

Är det en rimlig anledning till att ännu en gång håna dessa kvinnor och flickors värde? För ja, det är precis det sådana här domar gör. De visar att kvinnors kroppar inte är värda mer än vad ett ett grovt bokföringsbrott i stort sett är enligt lagen.

Jag vet i varje fall vad som är rätt och fel. Jag vet värdet på de kvinnor och barn som våldas, ett värde tingsrätten och hovrätten så kallt suddar ut med hånfulla domar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Scorsese sägs vilja göra film om Frank Sinatra

Kinsella: Jag har aggressiv hjärncancer

igår 21:14
Sophie Kinsella, författaren till storsäljaren "En shopaholics bekännelser", behandlas för "en aggressiv form av hjärncancer", skriver hon på Instagram. Diagnosen ställdes för två år sedan.

Detaljen som avgjorde i "Sveriges mästerkock" 2024

igår 21:05
Det är dags för en rafflande final av "Sveriges mästerkock" 2024. Tess Medina och Josefine Freij ställs mot varandra där de ska laga en trerättersmeny. Men vad var det egentligen som avgjorde vinsten?

Därför avbröts Sveriges mästerkock-finalen i förtid

igår 20:57
Under onsdagen sändes Sveriges mästerkock-finalen, där det skulle avgöras vem som skulle vinna av Josefine Freij och Tess Medin. Men programmets finalavsnitt fick avbrytas i förtid. Här får du veta varför!

Tess Medina vann Sveriges mästerkock 2024

igår 20:56
En lyxig vinnarmeny med kaviar, kalvfilé och mango avgjorde. Tess Medina tog hem segern i finalen av "Sveriges mästerkock". Det känns som ett nytt liv, ett nytt kapitel, en ny era, säger hon till TT om vinsten.

Robinson 2024: Zayera berättar sanningen om sitt hår

igår 18:52
Zayera Khan är en av Robinson 2024:s färgstarkaste profiler. Och det finns en rad saker som tittarna är nyfikna på när det kommer till henne, bland annat hennes hår.