Johanna Bladh.
Johanna Bladh.

"Paradise Hotel lär tonårskillar att tjejer alltid vill ligga"

Nyheter24:s Johanna Bladh skriver om Paradise Hotel och den skeva kvinnosyn som skapas i programmets bakvatten.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Johanna Bladh

Frilansande reporter för Nyheter24. Följ henne på Twitter: @joyannabladh.

Iklädd en liten, rosa bikini åmar sig en kvinna på teveskärmen framför mig. Hennes bröst är onaturligt stora, fyllda med silikon. Sekunden efter dyker en påklädd man upp. Han lutar sig bakåt, ser nöjd ut och säger:

– Hon verkar vara en skön tjej. Vackert ansikte och snygg rumpa. Ikväll ska vi knulla.

Bredvid mig sitter min väns 15-åriga lillebror. Året är 2013 och Paradise Hotel uppfostrar killar till att förnedra tjejer. 

TV3 storsatsar på ett program där kvinnor framställs som sexobjekt. Där fyra killar trycker sina skrev mot en 24-årig tjejs ansikte. Juckar i takt och får alla att skratta. 

Vi får se kvinnor och män delas in i två lag. Ta av sig kläderna och smörja in sig i olja. Det ska göras reklam för badkläder och plötsligt är vi tillbaka i 1800-talets kvinnoförtryckande patriarkat. 
På modellbilderna står killarna starka vid vattenbrynet med en blondin mellan benen. Hon svankar. Ser sexig och villig ut. Han håller fast hennes käke kontrollerande med ena handen. 

Och kvinnornas sätt att sälja badkläder? De drillas i att visa upp sina kroppar på en catwalk, framför det motsatta könet som sitter uppradade i väntan på showen. Responsen? Fem tillfredsställda män. 

– Så sjukt sexig, säger en av dem och småskrattar nöjt. 

Senare står en man och en kvinna på en balkong. Han skakar en flaska bubbel. Korken flyger av, han vänder sig mot henne och säger: 

– Det är så jag vill spruta på dig i kväll. För jag vill känna att du ska vara speciell. 

Det är solklart för 15-åringen. Män måste ha sex och män har rätt till sex. När ett av paren har samlag under hotellets vita täcke är mannens orgasm målet. Inte förrän han stönat högt, och hon försäkrat sig om att han verkligen kommit, kan de avsluta sexet och somna. 

Och 15-åringen har fått en skev kvinnosyn, som rättfärdigar hans njutning oavsett om hon vill eller inte. Nej, det räcker nu. Vi kan inte låta program som Paradise Hotel uppfostra tonårskillar med tankesättet att kvinnor alltid vill ligga. Alltid vill tillfredsställa mannen.

Visst, sänd dokusåpor om intriger, kärlek och lyxhotell. Låt ytliga människor förnedra sig själva i teve för chansen att vinna en halv miljon. Men lär våra 15-åringar att sex handlar om samtycke. Tvätta bort porrfilmsvärldens bild av kvinnor som undergivna, ständigt villiga varelser. Få unga att förstå att människovärdet inte mäts i hur du ser ut. 

För det verkliga paradiset är en plats där teve uppfostrar våra barn med bra värderingar. Där relationer handlar om respekt och kärlek. 

Och där sexighet inte definieras av hur liten din bikini är.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!