Messiah Hallberg.
Messiah Hallberg. - Foto: Nyheter24

Skammen efter 24 avsugningar

"Låt oss säga att tjejen själv inte alls tyckte situationen var jobbig, att hon inte skämdes. Förrän vi la vår skam på hennes axlar. Men då borde skammen vara vår och inte hennes", Nyheter24:s krönikör Messiah Hallberg.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mera om Messiah

Följ honom på Twitter här.

På Instagram hittar du honom här.

Eller här på Facebook.

Läs intervjun med honom om hans roll som krönikör här.

Du kan läsa en längre intervju med Messiah här

Vi är snabba på att döma människor, till och med jag som alltid har avskytt moralister faller ofta i fällan. 

I förra veckan nådde en video nätet, en krogkväll i Magaluf toppades med att en tonårig tjej deltog i en tävling, där hon delade ut oralsex till ett tjugotal killar. Hon trodde sig vinna en semesterresa, ”a holiday”, men det hon vann var en drink, en ”Holiday”. Så ingen semester, men en semestervideo som slår det mesta. 

Brittisk media basunerade ut nyheten och åsikterna var många. ”Jag har förlorat tron på mänskligheten”, skrev någon på Twitter. ”Är det så här lågt vi har sjunkit?”, undrade en annan. 

Men det här är inget nytt, moralister har alltid fördömt ungdomars charterresor. När jag var 18 var den grekiska ön Kos säsongens skandalösa partyort. Grävande journalister skickades ner till Grekland och rapporterade hem om skamliga skumpartyn. För 18-åringen i mig var det bara som en reklamannons för orten, jag ville dit och se synden med egna ögon. Nu är jag äldre och visare och förstår att någon borde skämmas för det som hände på Magaluf.  

Men vem? 

Min första instinkt var så klart att flickan borde skämmas. Så där gör man bara inte, 20 män på några minuter. Det är, om inget annat, säkerligen ohygieniskt. Men tänk om det inte är så enkelt. Tänk om skammen inte är hennes utan någon annans?  

Jag menar, de som ordnade pubrundan borde skämmas för att de utnyttjar ungdomar med tveksam promillehalt, till bordelliknande aktiviteter för lite snabba pengar. 

Killarna (någon räknade till 24) borde också definitivt skämmas. Borde inte åtminstone någon av dem (nummer 22 kanske?) åtminstone ha tvekat innan han nonchalant drog ner kalsipperna för ett snabbt blåsjobb?  

Och reportrarna i brittisk press som skrev om det och benämnde filmmaterialet som ”förfärande” borde skämmas. Journalister som spred det hela vidare och gjorde historien till något större, något av vikt. 

Och jag borde givetvis också skämmas för att jag nyfiket klickade på play.

Men låt oss säga att tjejen själv inte alls tyckte situationen var jobbig, att hon inte skämdes. Förrän vi la vår skam på hennes axlar. Och dömde henne. Men då borde skammen vara vår och inte hennes. Hon borde nog få göra vad fan hon vill. Hon var ju på semester, trots allt. 

Messiah Hallberg

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

1 timme sedan
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

2 timmar sedan
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

2 timmar sedan
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

2 timmar sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

idag 11:51
Det var år 2017 som Nicole Falciani fick ett viktultimatum av underklädesmärket Calzedonia. "Jag fick ett mejl där de skrev att de tycker att jag är för tjock".