Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här lägger hiphop-artisterna in dödsstöten Game of Thrones

- 07/05/2019, 16:02 -
Hiphop-artisterna slaktar Game of Thrones i deras senaste musikvideo.

Hiphop-artisterna slaktar Game of Thrones i deras senaste musikvideo.

AP/TT, Stella Pictures, Travis Scott/Instagram

(SPOILERVARNING) Game of Thrones brinner. Travis Scott, The Weeknd och SZA la precis in dödsstöten för succeéserien. Efter att ha sett musikvideon "Power is Power" kan jag bara konstatera att kommersialiseringen har tagit över – precis allt.

"I was born of the ice and snow. With the winter wolves and the dark alone". Det är början på slutet för det populärkulturella fenomenet kallat Game of Thrones

Låten "Power is Power" av SZA, The Weeknd och Travis Scott (officiellt soundtrack till "GoT") är ett symptom på vad som i dag har utvecklats till en kommersiell epidemi inom musik- och filmbranschen. 

Tidigare har det inte varit lika vanligt att tv-serier har gått den vägen, men det ser nu ut att ha förändrats.

Game of Thrones är på väg till Disneyland

För nu när serien har hiphopifierats i samband med att Travis Scott sitter på järntronen och röker något som ser ut som gräs, så har vi nått slutet på den här framgångsagan. Och vi har sett det så många gånger förr, bland annat när Star Wars- och Sagan om Ringen-filmerna har vuxit fram till rena franchises anpassade till Disneyland. Varför gör de det undrar du? Jo, bara för att kunna mjölka kossan gjord av pengar.

Tro inte att jag är emot hiphop-musik. Tvärtom. Jag älskar genren. Och jag har fortfarande fina minnen från när jag festar till Travis Scotts "goosebumps" på baren Carousel i Stockholm. Eller känslan av att vara nykär samtidigt som man lyssnar på The Weeknds "Acquianted". 

Det har spårat ur fullständigt

Men ett hiphop-soundtrack till en tv-serie fylld av drakar, medeltida svärd och trollkonst går liksom inte ihop. Det har snarare gjort att Game of Thrones har spårat ur fullständigt.

Efter slaget om Winterfell drabbades miljoner människor av en sorts antiklimax efter att (spoilervarning) Nattkungen föll av Aryas knivhugg. Det har säkerligen gjort att många människor har tvingats boka tid hos sin närmaste psykolog för att hantera känslostormen.

Och då hjälper det inte att se en pårökt(?) Travis Scott försöka rappa om Westeros. Istället blir det bara en rörig soppa av varumärket Game of Thrones. Vad vill de uppnå egentligen?

Antagligen vill de nå ut till en ny målgrupp eller försöka sälja mer merch. Vad vet jag. Men det luktar desperation lång väg nu när vi bara har två avsnitt kvar av den sista säsongen.

Travis Scott
Travis Scott sitter och röker något som ser ut som gräs på järntronen. Bildkälla: Skärmdump The Weeknd/Youtube

Rykten om en prequel-serie

Inte nog med det så ryktas det i skrivande stund om att en prequal-serie till Game of Thrones är på ingång. Vi kommer alltså få se dem gå i samma fälla som Sagan om Ringen gjorde när de valde att göra tre filmer av Hobbit (som egentligen är en ganska kort bok och var väl sådär).

Jag försöker minnas tillbaka till seriens bästa stunder – till exempel striden vid Hardhome eller det plötsliga slutet under "The Red Wedding". Men istället har minnet fördärvats av den kommersiella rutten som serien nu har tagit.

"Now watch me burn it down" sjunger The Weeknd i refrängen med sin förföriska röst. Och det är precis det han gör. Han bränner ner hela skiten.

Här kan du se musikvideon "Power is Power"!