1 av 2
2 av 2

Undra när Paradise Hotel-Tobys dokumentär på SVT släpps?

"I det här landet älskar och värderar vi sexualbrotts-anklagade män alldeles för mycket", skriver Nyheter24:s Gabriella Bark.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det var i tisdagens avsnitt som deltagaren Toby Johnson kastades ut från Paradise Hotel efter grova regelbrott. Mitt framför kamerorna utsatte Toby deltagarna Jennifer Paatere och Annie Dahlberg för övergrepp som var så pass grova att de kan klassas som våldtäkt. 

Han ska bland annat ha stuckit in fingrarna i Annies underliv efter att hon ska ha sagt att hon inte vill ha sex med honom. Vid ett senare tillfälle när han var ensam med deltagaren Jennifer drog han ned hennes BH mitt under en konversation så att hennes bröst blottades. 

Efteråt skickas han hem av produktionen. 

Deltagaren Toby skickades hem efter att ha utsatt två kvinnliga deltagare för övergrepp. Bildkälla: Viafree

Vi säger att det i framtiden skulle ske en fördjupning i vad det egentligen var som hände samt efterskalven av händelsen.. Vilka områden skulle då kunna vara relevanta att kika på? Jo:

1. Hur går man vidare som offer?

Människor som blivit utsatta för någonting jobbigt men som lever vidare och tar sig igenom skiten. Hur går de till väga? Det behöver inte enbart handla om sexuella övergrepp, utan annan skit som idioter utsatt dem för. Mobbing, våld och andra trauman. Hur ska man tänka för att få livet tillbaka? Och hur kommer det sig att så många som blivit utsatt för skit av idioter skuldbelägger sig själva? Och vad har samhället för roll i det hela? 

Detta hade inte bara varit bildande för alla där ute utan även fungerat som stöd för alla som blivit utsatta. 

Tro mig jag hade suttit BÄNKAD om en informationsfilm/dokumentär om det här visades i rutan. 

2. Civilkurage 

Hur kommer det sig egentligen att vissa är kloka på plats medan andra är efterkloka? Niklas Arleryd har varit Paradise Hotels starkast lysande stjärna denna säsong. Fan ge mig en dokumentär om enbart honom?

Niklas Arleryd i Paradise Hotel. Bildkälla: Viafree

Jag är själv lite utav en fegis och skulle gärna vilja lära mig mer om hur man vågar säga till och stå upp för vad som är rätt. Niklas har från dag ett toalettdoppat mansgrisarna i PH och med sitt knivskarpa intellekt fått dem att se ut som clowner. Han fördummar dem och deras skeva värderingar vilket de unga grabbarna ute i tv-sofforna fått bevittna. Därför är Niklas är en opinionsbildare av rang.

Dagen efter övergreppen finns han inte bara där som stöd för tjejerna utan stegar direkt till Toby och säger att han har nolltolerans mot skiten han håller på med. 

Jag vet efter att ha intervjuat Niklas att han inte har haft det särkilt lätt under sin uppväxt utan fått kämpa stenhårt. 

Ser ni honom gnälla och köra upp fingrarna på folk som säger nej? Nej. 

3. Hur kunde det hela ske?

Hur stor är kollen kring moral och etik i dagens dokusåpor? Hur långt ska det gå innan produktionen bryter in? Det hade varit intressant att veta mer om arbetet kring reglerna som finns. Hur högt värderar man deltagarnas mående framför smaskig tv?

Alla dessa tre punkter är potentiella diskussions och granskningsämnen som många skulle kunna lära av. 

Men vad vore en bal på slottet. 

I det här landet älskar och värderar vi sexualbrotts-anklagade män alldeles för mycket. 

"Det händer ju ingenting med män som begår sexbrott", säger vissa. Men det kan jag ändå känna är lite inkorrekt, 

De får ju faktiskt helt egna dokumentärer på SVT. 

Jag undrar när Tobys släpps. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!