Lördag 25 Jun
Stockholm

Noomi Rapace: Film viktigare än någonsin

Noomi Rapace är en av medlemmarna i årets jury på filmfestivalen i Cannes.
Noomi Rapace är en av medlemmarna i årets jury på filmfestivalen i Cannes. Foto: TT

Fem män och fyra kvinnor ska bestämma vilken film som vinner årets Guldpalm i Cannes. En av dem är Noomi Rapace.Just nu är film viktigare än någonsin, understryker den svenska skådespelaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Juryn i Cannes

Vincent Lindon, skådespelare (Frankrike) – juryns ordförande

Asghar Farhadi, regissör/producent, manusförfattare (Iran)

Jeff Nichols, regissör/manusförfattare (USA)

Ladj Ly, regissör/skådespelare/producent (Frankrike)

Jasmine Trinca, skådespelare/regissör (Italien)

Deepika Padukone, skådespelare (Indien)

Rebecca Hall, skådespelare/regissör (USA/Storbritannien)

Joachim Trier, regissör/manusförfattare (Norge)

Noomi Rapace, skådespelare (Sverige)

Under filmfestivalens invigningsdag möter juryn i Cannes traditionsenligt världspressen. Noomi Rapace är på plats, så även norrmannen Joachim Trier, som förra året presenterade "Världens värsta människa" här.

Rapace är stolt över den stora svenska representationen i år.

— Att vara med i juryn när tre svenska regissörer är med och tävlar, det är ganska fantastiskt. Jag ser verkligen fram mot att se alla tre filmer, säger hon till TT.

— Joachim och jag talade om det här vid middagen i går. Vi är båda stolta över att få vara en del av det här, och det visar på hur filmindustrin över hela Skandinavien växer sig allt starkare.

Långt försvarstal

Juryn i övrigt består bland annat av ordföranden Vincent Lindon, den iranske regissören Ashgar Farhadi (som kommer med ett långt försvarstal när han blir tillfrågad om ryktena om att han stal idén till sin film ”A hero” från en filmskolestudent), den amerikanske regissören Jeff Nichols och den indiska skådespelerskan Deepika Padukone.

Deepika Padukone, Noomi Rapace, Vincent Lindon, Jasmine Trinca och Rebecca Hall är några av årets jurymedlemmar i Cannes. Lindon axlar ordförandeskapet.

Det är en klart namnkunnig jury som nu under knappt två veckor ska titta på och bedöma 22 filmer från hela världen.

— Bara det att få sitta här bredvid Asghar Farhadi är stort, han är en av mina hjältar. Den här festivalen är ett fantastiskt sätt att hylla filmkonsten. Att få sitta i juryn med dessa kollegor är att få en dröm uppfylld, säger Noomi Rapace.

"Filmkonsten lever"

Joachim Trier tycker att filmfestivalen i Cannes är "ett sofistikerat sätt att visa att filmkonsten lever".

— Tro inte på dem som säger att den är döende. Jag ser fram mot alla intressanta och svåra diskussioner som vi i juryn lär få uppleva. Vi kommer att vara öppna mot varandra och dela våra problem som människor. Film är en underlig maskin. Den kan framkalla känslor som du tidigare inte visste att du hade, säger den norske regissören.

Givetvis kommer kriget i Ukraina och de oroliga tider vi lever i upp på presskonferensen. Noomi Rapace menar att filmen spelar en vital roll just nu.

— Filmens kraft är magisk, sättet den kan påverka våra liv. Film är känslomässigt syre, den kan nå ut till och påverka alla. Just nu är film viktigare än någonsin, säger hon.

Asghar Farhadi, Noomi Rapace och Jeff Nichols i Cannes.
TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.