Oksana Lommi stiger ner till jorden som gudadottern Agnes i den finlandssvenske koreografen och regissören Carl Knifs uppsättning av 'Ett drömspel'. Pressbild.
Oksana Lommi stiger ner till jorden som gudadottern Agnes i den finlandssvenske koreografen och regissören Carl Knifs uppsättning av 'Ett drömspel'. Pressbild. - Foto: TT

Upprorisk höst på Riksteatern

En twitterstorm mot Kylie Jenner, men också Strindberg som "fysisk teater" och en framtidsvision skriven direkt för Älvdalen. Riksteatern bjuder på en upprorisk höst.


Fakta: Riksteaterns höst i urval

"Finska för invandrare" av Jani Lohikari, med musik av Anna Järvinen. Om Ritva, nu enda medlemmen i finska föreningen i en svensk småstad. Premiär 9/9 i Klintehamn.

"Brats carnival", en specialskriven queer familjeföreställning av och med Briefs Factory från Australien, med Robert Fux som gästartist. Premiär 17/9 i Hallunda.

"Ett drömspel" av August Strindberg, i regi och koreografi av Carl Knif, Sverigepremiär 21/9 i Hallunda.

"Tre lite äldre systrar" av Sofa Fredén, i regi av Sissela Kyle, urpremiär 29/9 i Årsta.

"Hoota" av den palestinske dramatikern Amer Hlehel, som också står på scenen. Om sökandet efter en försvunnen bror.

"Solitaire" , en av Lars Noréns sista pjäser, i regi av Sofia Adrian Jupither – ett uppsättning gjord i ett samarbete mellan sju teatrar. Premiär 2/10 i Umeå.

Dans

"Närheten" av Tove Sahlin. Fem dansare och en musiker protesterar mot likgiltigheten, urpremiär i Slite 10/10.

Barn & unga

"Fritt fall", ett highschooldrama av Lovisa Onnemark, urpremiär 25/10 i Söderhamn.

"Seven methods of killing Kylie Jenner" heter den 23-åriga brittiska dramatikern Jasmine Lee-Jones prisbelönta pjäs som Riksteatern nu sätter upp i samarbete med Royal Court Theatre i London. I pjäsen skildras aktivisten Cleo som i går i taket när hon läser om hur den yngsta dottern i familjen Kardashian, Kylie Jenner, blir utsedd till världens yngsta "self-made"-miljardär. Vad då self-made, tycker Cleo som menar att Kylie Jenner inte bara är född med guldsked utan också har approprierat svart kultur och svarta skönhetsideal.

Ingen ska få tjäna pengar på att utnyttja unga svarta kvinnors kroppar, enligt Cleo som ilsket twittrar att hon ville se Kylie Jenner död.

Mot likgiltighet

Men Riksteaterhösten rymmer också "Landsbygdsupproret" – skrivet direkt "till periferin" av och med Samantha Ohlanders, och tidigare spelat på Folkteatern i Gävleborg -- nu med premiär i Älvdalen. I dansföreställningen "Närheten" av Tove Sahlin riktas upproret i stället mot likgiltighet och brist på medmänsklighet.

Bland höstens klassiker finns August Strindbergs "Ett drömspel". Carl Knif, finlandssvensk koreograf, väver samman pjäsen med just dans i berättelsen om gudadottern Agnes (Oksana Lommi) som stiger ner till människorna.

— Man har hört repliken "det är synd om människorna", sådana texter är jättetacksamma att arbeta med. Eftersom berättelsen är känd ger det ett slags frihet, men för mig är det viktigt att det redan i grunden finns en koreografi inskriven – och det tyckte jag fanns här, säger Carl Knif.

Rytm och form

Uppsättningen spelades på Svenska teatern i Helsingfors i höstas med skådespelare och en dansare och fick strålande kritik. Själv beskriver Carl Knif sin tolkning av "Ett drömspel" som "fysisk teater":

— Jag jobbar med rytm och form, men det är bara en dansare på scenen, alla andra är skådespelare som också får dansa.

Maria Kulle gör en av huvudrollerna i "Tre lite äldre systrar" i regi av Sissela Kyle. Arkivbild.

Även Sissela Kyle stöper om en klassiker med hjälp av dramatiken Sofia Fréden som skrivit en fortsättning på Tjechovs "Tre systrar". I Fredéns pjäs "Tre lite äldre systrar" har åren gått. Publiken möter de tre systrarna Olga, Masja och Irina som äldre kvinnor i sällskap av deras vuxne brorson Bobik.

Uppsättningen skulle ha turnerat redan för ett år sedan men flyttades fram på grund av pandemin.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

1 timme sedan
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

3 timmar sedan
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

idag 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.