På Bokmässan 2019 var det många besökare i mässhallarna. Arkivbild.
På Bokmässan 2019 var det många besökare i mässhallarna. Arkivbild. - Foto: TT

Bokmässan satsar på nattliv

Kvällsevenemang med barhäng och "Röster från Ukraina" är ett par av nyheterna på årets bokmässa i Göteborg som återigen arrangeras i mässhallarna efter två år på distans.


Fakta: Om Bokmässan

Bokmässan startade 1985 i Göteborg.

Då hade mässan 5 000 besökare och har sedan dess vuxit till omkring 80 000 besökare varje år.

Såväl branschbesökare som allmänheten intar mässgolvet under fyra dagar i september.

Drygt 40 procent av besökarna är förläggare, författare och branschfolk. De största grupperna är lärare och bibliotekarier.

Källa: Bokmässan.

Intresset och entusiasmen inför att komma tillbaka ut på mässgolvet har varit påtagligt bland utställare och besökare. Rekordmånga förslag har kommit in till programmet, berättar Oskar Ekström, innehållsansvarig för Bokmässan.

På grund av restriktionerna med anledning av covid-19 har Bokmässan tvingats arrangera evenemanget digitalt de senaste två åren. Ur situationen föddes och integrerades Bokmässan Play där seminarier och scenprogram direktsänds.

— Bokmässan utgår från det fysiska mötet men Bokmässan Play ser vi som ett verktyg att nå ut till en bredare och större målgrupp. Plötsligt når vi alla i Sverige som är intresserade av litteratur och läsning – men även internationellt, säger Frida Edman, mässansvarig.

Frida Edman, mässansvarig och Oskar Ekström, programchef för Bokmässan i Göteborg fotograferades efter invigningen 2019. Arkivbild.

Barhäng och kulturupplevelser

Årets stora nyhet är premiären av Bokmässan by Night som tar vid efter att mässhallarna stängt för dagen. Konceptet är en kombination av barhäng och kulturupplevelser spridda över fyra barer och fem scener.

— Vi har aldrig gjort något liknande under Bokmässan. Det är mörkt och murrigt, det är klubbprogram, musiktema, barer och öppna scener, säger Frida Edman.

Musikjournalisten Fredrik Strage har bland annat en scen där han kommer att intervjua artister som Annika Norlin, Little Jinder och Jonas Lundqvist.

— Det här ser vi verkligen fram emot. Det symboliserar att den stora bokfesten är tillbaka, säger hon.

Extrainsatt tema

I mars meddelade Bokmässans arrangörer att de med anledning av kriget i Ukraina har satt in ett extra tema, utöver Sydafrika, klimatkrisen och deckare som redan var satta.

— Just "Röster från Ukraina" handlar väldigt konkret om att vi ge röst åt ukrainska författare, säger Oskar Ekström.

Bokmässan har sex seminarier inom ramen för temat där flera ukrainska författare och ukrainska Penn deltar. Författarna får då prata om sina böcker men också kommentera situationen för journalister och författare i kriget, berättar Oskar Ekström.

Årets temaland Sydafrika skulle ha varit ett genomgående ämne under bokmässan redan 2020 men flyttades fram på grund av pandemin. Landets litteratur och aktuella samhällsfrågor ska speglas i seminarier, samtal, på mässgolvet och i poetiska framträdanden.

Den populära deckarfestivalen som arrangerats på bokmässan sedan 2018 blir också ett eget tema tillsammans med årets huvudtema – klimatkrisen.

— Plötsligt börjar man jobba mot ett verkligt evenemang. En stor återkomst, konstaterar Frida Edman.

Bokmässan i Göteborg pågår mellan 22 och 25 september 2022.

Rättat: I en tidigare version var Oskar Ekström, Antony Beevor och Andrev Walden felstavade.

Tomt och öde i hallarna när Bokmässan 2021 inleddes. Arkivbild.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!