Johnny Depp och Amber Heard i domstolen i Fairfax i Virginia där rättegången äger rum. Arkivbild.
Johnny Depp och Amber Heard i domstolen i Fairfax i Virginia där rättegången äger rum. Arkivbild. - Foto: TT

Depp-Heard-rättegången: "Ingen vinner"

Rättegången mellan filmstjärnorna och de före detta makarna Johnny Depp och Amber Heard har pågått sedan den 11 april.Nu når snart den uppmärksammade tvisten sitt slut. Vem vinner? Ingen, tror författaren och advokaten Jens Lapidus.


Fakta: Depp-Heard-rättegången på fem minuter

2012: Johnny Depp och Amber Heard blir ett par året efter att de träffats under inspelningen av filmen "Rum diary". Depp är då en av världens största filmstjärnor och Heard är i början av sin karriär. De gifter sig tre år senare.

2016: Amber Heard ansöker om skilsmässa och besöksförbud med motiveringen att Depp ska ha misshandlat henne. Han förnekar anklagelserna om våld i nära relation, och hans advokater hävdar att Heard bara vill säkra sin ekonomiska situation genom att anklaga honom för misshandel.

2018: Amber Heard skriver en text i The Washington Post, där hon hävdar att hon varit ett offer för våld i nära relation. Johnny Depp nämns inte vid namn.

2019: Johnny Depp stämmer Amber Heard på motsvarande 475 miljoner kronor för påstått förtal i artikeln. Hon kontrar med att begära ett skadestånd på dubbelt så mycket.

Samtidigt förlorar Depp ett stämningsmål mot den brittiska tabloiden The Sun, som har publicerat en text med formuleringen "hustrumisshandlaren Johnny Depp" i rubriken.

2022: Rättegången mot Amber Heard i förtalsmålet inleds den 11 april i Fairfax, Virginia, med anledning av Washington Post-artikeln.

Det som började med kärlek har förvandlats till bråk – på grund av en text som publicerades i The Washington Post 2018, där Amber Heard hävdade att hon två år tidigare levt i en våldsam relation.

Författaren och advokaten Jens Lapidus understryker att Johnny Depp inte nämns vid namn i texten.

— Men det är den meningen (red:s anmärkning: att hon levt i en våldsam relation två år tidigare) som är grunden för hela påståendet om att hon har förtalat honom, konstaterar han.

Johnny Depp har stämt sin före detta fru på motsvarande runt 500 miljoner kronor för förtal. Heard har svarat med att begära ett skadestånd på det dubbla – en miljard kronor. Den pågående domstolstvisten är alltså en av två rättegångar, varav den andra inte har börjat än.

Låg beviströskel

I den pågående rättegången är det Johnny Depp som måste bevisa att förtal har begåtts. Det innebär att han måste bevisa att förhållandet inte var våldsamt och att påståendena i artikeln därmed är falska.

— Det tror jag inte att han kommer att lyckas med, och därför tror jag att han kommer att förlora den här stämningsansökan, konstaterar Lapidus.

Beviskravet innebär inte att Amber Heard ska påvisa bortom rimligt tvivel att det har varit en våldsam relation. Det räcker alltså med att Heard bevisar att det sannolikt förekom någon form av våld för att påståendet i artikeln ska anses som sant.

— Det är en ganska låg tröskel. Det tror jag att Amber Heard med sitt team kommer att kunna nå upp till, säger han.

Juridiskt dött lopp

Om den andra rättegången blir av hänger på om Amber Heard väljer att gå vidare med sin stämningsansökan mot Depp eller inte.

Går hon vidare till rättegång är det hon som i sin tur måste bevisa att Johnny Depps uttalanden om henne är fullkomligt falska påståenden.

— Det kommer hon inte att klara av. I slutändan, om det blir en andra rättegång, kommer båda två att förlora. De kommer att sitta med väldigt höga rättegångskostnader och Johnny Depp kommer att komma ut som vinnare i folkets domstol, säger han.

TT: Så det är ett dött lopp?

— Rent juridiskt är det dött lopp, men jag vet inte om de här två personerna är så pass medvetna att de har gått in i det här lika mycket för den juridiska delen som för pr-delen.

Slutpläderingarna kommer enligt flera medier att presenteras den 27 maj. Efter det ska juryn överlägga, vilket kan ta allt från dagar till veckor, innan domen faller.

Rättat: I en tidigare version förekom ett felaktigt årtal i faktarutan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

1 timme sedan
Vilket datum har "Ronja Rövardotter" premiär på Netflix, när kommer säsong 2 och varför känns huvudrollsinnehavaren Kerstin Linden så bekant? Nyheter24 reder ut allt om den nya tv-serien.

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

2 timmar sedan
Victoria Silvstedt är den svenska modellen och sedemera börsproffset som trollbundit svenskarna sedan sitt genombrott i början an 1990-talet. Än idag är det många ute i stugorna som är nyfikna på Victoria – här har Nyheter24 sammanställt de vanligaste frågorna svenskarna googlar om Victoria – hennes längd, ålder, ex-man, pojkvän, barn och mycket mer.

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024: "Blev påhoppad"

2 timmar sedan
Sveriges mästerkock 2024 är i full gång och i det senaste avsnittet fick Hugo, 25, lämna tävlingen – något som fått tittarna att reagera.

Fares spel fortsätter att sälja i miljoner

2 timmar sedan
Josef Fares "It takes two" fortsätter att sälja i mångmiljontal. Nu har spelet, utvecklat av svenska Hazelight, passerat 16 miljoner sålda exemplar, meddelar bolaget på X i samband med att spelet fyller tre år.

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

3 timmar sedan
Hård kritik riktas mot utredningen av kultursamverkansmodellen – och Kulturrådet avstyrker samtliga förslag.