I dag väntas rättegången mellan Amber Heard och Johnny Depp avslutas. Arkivbilder.
I dag väntas rättegången mellan Amber Heard och Johnny Depp avslutas. Arkivbilder. - Foto: TT

Nyheter24 förklarar: Heard-Depp-rättegången på fem minuter

Hela världen pratar om filmstjärnorna Johnny Depp och Amber Heard. Här är allt du behöver veta om rättegången som nu avslutas, och vad som lett fram till den.


Bisarra detaljer om drogmissbruk, våld och psykisk misshandel är huvudingredienserna i den pågående förtalsrättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard. Den livesänds varje dag på en rad sajter, och på sociala medier nagelfar privatpersoner och kändisar varje ny spektakulär uppgift om parets relation som kommer fram i realtid.

2012:

Johnny Depp och Amber Heard blir ett par året efter att de träffats under inspelningen av filmen "Rum diary". Depp är då en av världens största filmstjärnor och Heard är i början av sin karriär. De gifter sig tre år senare.

2016:

Amber Heard ansöker om skilsmässa och besöksförbud med motiveringen att Depp ska ha misshandlat henne. Han förnekar anklagelserna om våld i nära relation, och hans advokater hävdar att Heard bara vill säkra sin ekonomiska situation genom att anklaga honom för misshandel.

Foto: Michael Reynolds/TT

2018:

Amber Heard skriver en text i The Washington Post, där hon hävdar att hon varit ett offer för våld i nära relation. Johnny Depp nämns inte vid namn.

2019:

Johnny Depp stämmer Amber Heard på 475 miljoner kronor för påstått förtal i artikeln. Hon kontrar med att begära ett skadestånd på dubbelt så mycket.

Samtidigt förlorar Depp ett stämningsmål mot den brittiska tabloiden The Sun, som har publicerat en text med formuleringen "hustrumisshandlaren Johnny Depp" i rubriken.

2021:

Rättegången mot Amber Heard i förtalsmålet inleds den 11 april i Fairfax, Virginia, med anledning av Washington Post-artikeln.

Foto: Michael Reynolds/TT

Rättegångens första vecka i urval:

Exmakarnas juridiska team håller sina inledande anföranden, och Heards advokat hävdar att skådespelerskan använde ett särskilt smink under äktenskapet med Depp för att dölja sina blåmärken. Sociala medier exploderar när sminkföretaget senare klargör att det aktuella sminket lanserades först när paret redan var skilda.

De första veckorna ägnas åt Johnny Depps vittnen, och flera hävdar att de aldrig har sett eller hört Depp misshandla Heard.

Parets tidigare terapeut vittnar dock om vad hon ansåg vara "ett ömsesidigt övergrepp" stjärnorna emellan.

En av Depps vänner blir känslosam i sitt vittnesmål och och säger att Heard "gör ett bedrägligt påstående om våld i nära relation för att utpressa en man".

Heards tidigare assistent vittnar om att Heard ska ha spottat henne i ansiktet när hon bad om en löneförhöjning, och tog även hon Depp i försvar.

Rättegångens andra vecka i urval:

Mycket tid ägnas åt en händelse 2015, då Depps fingertopp skars av. Depp hävdar att Heard kastat en vodkaflaska på hans hand, vilket skar av fingertoppen. En bild på det avskurna fingret visas i rätten.

Denna vecka vittnar även Johnny Depp. Han säger att ex-frun är "diabolisk" och att det känns rätt att ha stämt henne för förtal.

— Vi bråkade, men jag nådde aldrig den punkt att jag slog henne. Jag har aldrig slagit någon kvinna i hela mitt liv, säger han.

Depp vittnar om hur Washington Post-artikeln förstört hela hans liv och karriär. Heards advokater menar att det snarare var Depps odrägliga beteende som kostade honom hans karriär.

Heards advokater genomför tuffa förhör med Depp, där han bland annat får förklara explicita sms han har skickat till henne och varför han skrivit meddelanden på en spegel med vad som ser ut att vara blod från hans skadade finger.

Flera ljudinspelningar spelas upp. Bland annat från ett bråk där Depp kallar Heard för "dumma, jävla hora". En inspelning där hon ber honom att släppa henne spelas också upp.

Rättegångens tredje vecka i urval:

En psykolog som har fått i uppgift av Johnny Depps team att göra en psykologisk analys av Amber Heard vittnar om att Heard lider av personlighetsstörningar, däribland borderline, samt "grovt överdrivna symptom av posttraumatiskt stressyndrom".

Denna vecka tas även en bisarr påstådd händelse upp igen. En av Depps livvakter vittnar om att Amber Heard har erkänt att hon lämnat mänsklig avföring i Depps säng. Depp har tidigare vittnat om händelsen, och bilder på avföringen har även visats i rättssalen.

Rättegångens fjärde vecka i urval:

Under rättegångens första veckor är den allmänna opinionen tydligt till Depps fördel. Amber Heard sparkar sitt pr-team och anställer ett nytt.

En sjuksköterska vittnar om att hon har sett Amber Heard med en blodig underläpp och att skådespelerskan sagt att det berodde på ett gräl med Depp.

En ekonomisk utredare vittnar om att Depp förlorade 395 miljoner kronor under de två åren efter att Washington Post-artikeln publicerades.

Heards team begär plötsligt att fallet ska läggas ned, men domaren avvisar begäran.

Heards första vittne är en psykolog som vittnar om att Heard lider av posttraumatiskt stressyndrom samt att Heard ingående beskrivit flera sexuella övergrepp samt fysiska överfall som Depp utsatt henne för.

Amber Heard själv vittnar. Hon gråter när hon berättar om första gången Depp ska ha slagit henne. Hon vittnar om en rad övergrepp och även om ett utbrett drog- och alkoholberoende hos Depp. Bilder på vad som ser ut som en utslagen Depp visas i rätten.

Bilder på Heards blödande hårbotten, blåtiror och en fläskläpp visas upp och hon vittnar om att Depp orsakat dem.

Rättegångens femte vecka i urval:

Efter en veckas paus återupptas rättegången. Amber Heard avslutar sitt vittnesmål med fler bilder och ljudupptagningar som bevis för sin sak.

Heard säger att hon sedan misshandelsanklagelserna blev offentliga har blivit av med roller och att hon fick kämpa för att behålla sin roll i filmen "Aquaman". En expert menar att Heard kan ha förlorat runt 500 miljoner kronor på grund av den negativa publiciteten.

Uppgiften om "Aquaman" tillbakavisas av Johnny Depps team, som hänvisar till "bristande kemi" mellan huvudrollsinnehavaren Jason Momoa och Heard.

Depps tidigare flickvän, fotomodellen Kate Moss, vittnar och förnekar att han skulle ha knuffat henne nedför en trappa när de var ett par. Incidenten i trappan är något som Heard har använt för att bevisa att Depp är en våldsam person.

Heard vittnade under torsdagen och sade att hon vill att "Johnny ska lämna mig ifred".

Hon hävdade att Depp fört en förödmjukande trakasserikampanj mot henne, som medfört att hon fruktat för sitt liv.

— Trakasserierna och förnedringen, kampanjen mot mig som ekar varje dag på sociala medier och nu framför kamerorna i domstolslokalen, gör att jag varje dag måste återuppleva traumat, sade Heard, medan hon kämpade mot tårarna.

När kommer domen i Heard/Depp-rättegången?

I dag hålls slutplädering i målet. Därefter ska juryn sammanträda, vilket kan ta allt från några timmar till flera dagar.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny musik: ordfattig, arg och självcentrerad

Sofia Geites pik till Steffo Törnquist – beteendet i Nyhetsmorgon: “Värdelös”

Sofia Geite och Steffo Törnquist sänder ofta TV4:s “Nyhetsmorgon” tillsammans. Men ibland går inte allt som planerat…

Skådespelaren Louis Gossett Jr är död

1 timme sedan
Den amerikanske skådespelaren Louis Gossett Jr är död.

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

idag 11:22
Författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt släpper sin andra bok i serien om programledaren Frida von Engen. Efter att den första delen "Födelsedagen" rönt stora framgångar kommer nu den fristående thriller-uppföljaren "Långfredagen".

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

idag 11:04
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .