Depeche Modes låtskrivare Martin Gore och keyboardisten Andy Fletcher fotograferade 2017 i samband med att albumet 'Spirit' släpps.
Depeche Modes låtskrivare Martin Gore och keyboardisten Andy Fletcher fotograferade 2017 i samband med att albumet 'Spirit' släpps. - Foto: TT

Musikvärlden sörjer Andy Fletcher

Pet Shop Boys, Alison Moyet och The Smashing Pumpkins är några som hyllar Depeche Mode-grundaren och keyboardisten Andy Fletcher efter nyheten om att han oväntat gått bort, 60 år gammal.


Synthpop-duon Pet Shop Boys beskriver på Twitter Fletcher som "en varm, vänlig och rolig person som älskade elektronisk musik och som också kunde ge vettiga råd om musikbranschen".

Sångerskan Alison Moyet, som växte upp i samma område i staden Basildon som Fletcher, säger till BBC att nyheten om hans död gjorde henne förstummad:

"Sedan vi var tio. Samma bostadsområde. Från klasskompisar till skivbolagskompisar. Han var det gamla gänget trogen och de var honom trogna. Det här går helt enkel inte ihop, Fletch. Jag har saknar ord."

Amerikanska rockbandet The Smashing Pumpkins beskriver i ett Twitter-inlägg musikern som "legendarisk och inspirerande" och säger att de är "sorgsna över att höra om hans död".

Andy Fletcher var en av originalmedlemmarna i brittiska syntpopgruppen Depeche Mode som bildades 1980, och han har beskrivits som limmet som hållit ihop bandet genom åren. Depeche Mode har släppt 14 studioalbum och 52 singlar.

Även i Sverige har nyheten om Fletchers död fått stort utrymme. Dagens Nyheters Johanna Paulsson skriver att Andy Fletcher var "diplomaten i bandet och den som höll ihop två mycket olika musikaliska viljor och personlighetstyper", och att det därför är "oerhört svårt att tänka sig en framtid för Depeche Mode utan Fletch".

Mats Almegård på "Elektroniskt i P2" minns Andy Fletcher som en sympatisk person och en viktig kugge i bandets maskineri och jämför hans roll med Ringo Starrs i Beatles eller Charlie Watts' i Rolling Stones.

”Han var den som alltid såg till att bandets vildhjärnor David Gahan och Martin Gore kom överens”, säger Almegård till Kulturnytt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.