Måndag 27 Jun
Stockholm

Ruben Östlund vinner Guldpalmen – igen

Ruben Östlund jublar sedan han tilldelats ytterligare en Guldpalm för 'Triangle of sadness'.
Ruben Östlund jublar sedan han tilldelats ytterligare en Guldpalm för 'Triangle of sadness'. Foto: TT

Ruben Östlund vinner sin andra Guldpalm på Cannesfestivalen för "Triangle of sadness". Dessutom går priset för bästa manus till Tarik Saleh för hans "Boy from heaven”.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Festivalens vinnare

Guldpalmen: "Triangle of sadness" av Ruben Östlund

Grand prix: "Close" av Lukas Dhont och "The Stars at noon” av Claire Denis

Juryns pris: "Eo" av Jerzy Skolimowski och “The eight mountains” av Felix van Groeningen och Charlotte Vandermeersch

Bästa regi: Park Chan-Wook för "Decision to leave"

Bästa manliga skådespelare: Song Kang-Ho i "Broker"

Bästa kvinnliga skådespelare: Zahr Amir Ebrahimi i "Holy spider"

Bästa manus: "Boy from heaven” av Tarik Saleh

Hedersguldpalmen: Tom Cruise, Forest Withaker

Bästa kortfilm: "The water murmurs" av Jianying Chen

Guldpalmen är ytterligare en fjäder i hatten för den svenske stjärnregissören Ruben Östlund, som fick hela filmvärldens kanske finaste pris även 2017 för "The square".

"Triangle of sadness" – en satirisk skildring av modevärlden och skönhetsindustrin – har beskrivits som "bitter, smart och träffsäker".

— Tack så mycket, sade en rörd Östlund från scenen och tog en lång paus för att samla sig.

— När vi började filma hade vi ett mål, att göra en spännande och tankeväckande film, en provocerande film så att biobesökarna fick något att prata om efteråt och fick en upplevelse att dela med andra.

Det är Östlunds första engelskspråkiga film med internationella skådespelare, varav den mest namnkunnige är Woody Harrelson som spelar en marxistisk, mestadels plakatberusad sjökapten på en lyxyacht.

Salehs manus prisas

Även för Tarik Saleh blev årets filmfestival, den 75:e i ordningen, en stor framgång. Hans "Boy from heaven" får priset för bästa manus. Redan på fredagen tilldelades Saleh dessutom Prix François Chalais.

Tawfeek Barhom och Fares Fares flankerar regissören Tarik Saleh.

Liksom hans tidigare film "The Nile Hilton incident" utspelar sig "Boy from heaven" i Kairo och har Fares Fares i huvudrollen.

I sitt tacktal sade Saleh:

— Tack så mycket. Jag ser mig först och främst som en manusförfattare. Jag kan inte åka till mitt hemland Egypten och folk frågar om det är värt det. Självklart är det inte det, jag älskar Egypten, men jag var tvungen att göra den här filmen.

Hatar att regissera

På presskonferensen efter prisutdelningen avslöjar Tarik Saleh att han egentligen hade tänkt skriva en bok, men att historien "behövde berättas i bilder".

— Problemet är att jag hatar att regissera, säger han och tackar skådespelarna Tawfeek Barhom och Fares Fares för att filmen blev så bra.

Fares insatser har rosats av kritikerna och både han och medspelaren Barhom fanns med bland kandidaterna till priset som bästa manliga skådespelare. Den utmärkelsen gick till Song Kang-Ho i "Broker".

Pris till ”Holy spider”-skådis

Priset för bästa kvinnliga skådespelare däremot tilldelades Zahr Amir Ebrahimi i Ali Abbasis ”Holy spider”, där hon spelar en journalist som bestämmer sig för att undersöka seriemorden på prostituerade kvinnor i den heliga staden Mashhad i Iran.

Zahr Amir Ebrahimi tar emot priset som bästa kvinnliga skådespelare för sin roll i "Holy Spider" – regisserad av svenske Ali Abbasi.

Regipriset gick till Park Chan-Wook för hans Hitchcock-doftande blandning av thriller och romantiskt drama, "Decision to leave". Filmen, som handlar om en gift polisman som attraheras av änkan efter ett möjligt mordoffer, hörde till förhandsfavoriterna till att ta hem Guldpalmen.

Den internationella Guldpalmsjuryn leddes i år av franske skådespelaren Vincent Lindon och bland jurymedlemmarna fanns Asghar Farhadi, Rebecca Hall, Jeff Nichols, Joachim Trier och svenska Noomi Rapace.

Deepika Padukone, Asghar Farhadi, Rebecca Hall, Vincent Lindon (ordförande), Noomi Rapace och Joachim Trier är några av medlemmarna i årets Guldpalmsjury.
TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.