Timo Räisänen längtar efter att få vara kung på scenen igen. 'Att älska publiken och få publiken att älska mig', tillägger han. Arkivbild.
Timo Räisänen längtar efter att få vara kung på scenen igen. 'Att älska publiken och få publiken att älska mig', tillägger han. Arkivbild. - Foto: TT

Sommarturnén: Timo Räisänen vill vara kung

Förra året turnerade han pandemisäkert i folks trädgårdar. I år är det fullt ös som gäller för Timo Räisänen.Jag längtar efter att få vara kung på scenen, säger han inför turnéstarten.


Fakta: Turnéplan

29/6 Mariefred

30/6 Örebro

1/7 Nora

2/7 Molkom

3/7 Norrköping

8/7 Borgholm

16/7 Orust

21/7 Borlänge

22/7 Hampetorp

28/7 Skövde

29/7 Landskrona

4/8 Karlskrona

10/8 Stockholm (s/s Blidösund)

11/8 Stockholm (s/s Blidösund)

12/8 Diö

Till skillnad från de allra flesta lyckades Timo Räisänen hålla i gång turnerandet även under pandemirestriktionerna. Men även om 2021 års småskaliga och intima trädgårdsspelningar "hemma hos" var fantastiska ser han fram emot att få möta publiken på riktigt igen.

"En kravlös kärleksaffär"

Det råder inga tvivel om att Räisänen verkligen älskar att stå på scenen.

— En konsert är som en kravlös kärleksaffär som alla gladeligen klampar in i och där inga förväntningar är särskilt orealistiska. Man introducerar sig för varandra under någon timme och förhoppningsvis blottar sig till slut en relation i en kaskad av lyckokänslor, säger han.

TT: Vad är livsnödvändigt på din rider just i år?

— I år tänker jag återinföra ett helrör vodka på ridern. Jag fattar inte varför jag någonsin tog bort det.

TT: Vad var du mest trött på förra turnésvängen? Är du fortfarande less på det?

— Timmarna mellan soundcheck och gig är de absolut värsta som finns. Men förra årets trädgårdsgig besparade mig dessa så nu ser jag nästan fram emot att komma till stället, riva i gång peppen och sen bara gå runt och vänta och ha det tråkigt utan att kunna ge utlopp för någonting.

Ska sticka i turnébussen

Konstigt nog, säger han, är det hans båda "reklamlåtar" som ligger honom närmast om hjärtat inför turnén. Publiken kommer alltså att kunna räkna med att få höra både "Aldrig långt bort" och "Syndabockar och hjältar" på konserterna. Och det första han ska göra när han sätter sig i turnébussen – om han inte kör själv – är att försöka att komma i kapp med stickningen.

— Just nu en jättestor pläd som ska bli en gåva till mina föräldrars 50-åriga bröllopsdag i sommar.

Vilken ort i Sverige gillar han bäst att spela på? Här blir Timo Räisänen plötsligt väldigt diplomatisk och säger först att sedan han flyttade till Frankrike "känns hela Sverige som mitt!".

— Men det ärliga svaret är faktiskt Stockholm. På något sätt har till slut den allra underbaraste Stockholmspubliken sällat sig till just mig.

Sjukaste turnéminnet

TT: Vad är ditt sjukaste turnéminne?

— Vi får hoppa över ett par, men mitt tredje sjukaste är i alla fall när jag fann mig bestulen på alla pedaler och sladdar efter ett gig.

— Sent kom en kille fram full i gråt och dåligt samvete över att ha stulit sakerna. Han förklarade att det var beundran som drivit honom åt det smått fanatiska hållet, i stundens hetta hade han bara velat ta några klenoder med sig hem. Han fick ett plektrum och en kram.

Sedan Timo Räisänen flyttade till Frankrike upplever han att hela Sverige "känns som mitt". Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pernilla Wahlgren flyttar: “Har lite hybris”

Robinson-Hannas svar på Charlottas anklagelse: "Onödigt"

För Charlotta Hedlund, 30, var det "en chock" när hon hörde vad några av de andra "Robinson"-deltagarna sa om henne i synkar. Men enligt Hanna Danemyr, 45, finns en enkel förklaring. – Att gå i klinch med någon när man lever under de förhållanden vi gjorde, skulle bara skapa en otrevlig stämning, säger hon till Nyheter24.

Marcus & Martinus ger ut sina memoarer

Marcus & Martinus ska berätta historien om sina liv i en ny bok som ges ut i november. Boken "Två röster, en historia" är skriven tillsammans med journalisten Frida Söderlund, som vill ge de norska tvillingarna chansen att prata till punkt.

Julia Franzén rånad i soprummet – det här tog tjuven

Julia Franzén blev under veckan rånad av en tjuv medan hon väntade på en taxi. Men vad fick den elaka tjuven egentligen med sig?

Försenad Madonna stämd – igen

Madonna har återigen blivit stämd inför domstol av konsertbesökare som tycker att en spelning startade för sent.

GVFÖ-Kalle och partnern första samkönade paret att adoptera

1 timme sedan
Kalle Norwald är en av experterna i "Gift vid första ögonkastet". Nu berättar Kalle att han och hans partner var det första samkönade paret i Sverige att få sin ansökan om gemensam adoption godkänd utomlands.