Måndag 15 Aug
Stockholm

Håkan Nesser åtalas för skattebrott

Författaren Håkan Nesser har åtalats för grova skattebrott. Arkivbild.
Författaren Håkan Nesser har åtalats för grova skattebrott. Arkivbild. Foto: TT

Författaren Håkan Nesser åtalas för grova skattebrott efter att inte ha redovisat utdelningar och intäkter från ett utlandsregistrerat bolag mellan åren 2013 och 2015, rapporterar Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I en kommentar till TT säger Nesser:

”För mig är det ett obegripligt åtal. Det handlar om inkomster jag hade när jag bodde utomlands och inte var skattskyldig i Sverige. Jag skulle överhuvudtaget inte ha skattat en krona för dessa inkomster i Sverige, men mitt ekonomisk-juridiska ombud gjorde ett misstag."

"På grund av detta misstag belades vi vid juletid 2019 med ca 8 miljoner kronor i kvarskatt av Skatteverket, en skuld som vi har betalat. I åklagarens förundersökningsprotokoll finns inget som helst stöd för att vi uppsåtligen skulle ha försökt undanhålla skattepliktiga inkomster. Jag har inga övriga kommentarer till detta tråkiga ärende.”

När Skatteverket 2019 upptaxerade Nesser beskrev han sig i ett uttalande som en ”närmast ekonomisk idiot” men att han förstod att han är ytterst ansvarig för sin ekonomi och sina skatter. Han bad då också om ursäkt för det inträffade.

Håkan Nesser har rönt stora framgångar med sina böcker om kriminalkommissarie Van Veeteren, som har översatts till ett trettiotal språk. Nesser har även skrivit ett flertal romaner. Bland de mest uppmärksammade finns "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" och "Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla", som båda har blivit film.

Nesser har tilldelats en rad utmärkelser, bland dem Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalroman. Han är även hedersdoktor vid Örebro universitet.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.