Perfume Genius spelade på Way Out West under fredagen.
Perfume Genius spelade på Way Out West under fredagen. - Foto: TT

Perfume Genius: Gjorde omvänd rockstjärneresa

Först när Perfume Genius blev nykter kunde han skriva musik på riktigt.Nu har hans turnébuss med "tyst avdelning" besökt Way Out West.


Fakta: Perfume Genius

Perfume Genius, eller Michael Haderas som han egentligen heter, föddes 1981 i Iowa, USA. Debutalbumet "Learning" släpptes 2010.

Sedan dess har han släppt albumet "Put your back n 2 it" (2012), "Too bright (2014), "No shape" (2017), "Set my heart on fire immediatley" (2020() och "Ugly season" (2022).

Nu befinner han sig på Europaturné, och har precis spelat på Way Out West.

Under fredagen fyllde Perfume Genius Linnétältet på Way Out West med sin alternativa konstpop – målet i förväg var att skapa en exorcism-känsla från scenen, berättar han för TT.

Den amerikanske 40-åringens väg mot artisteriet har varit krokig. Det började egentligen på riktigt efter att Michael Hadreas, som han egentligen heter, skrev in sig på rehab som 25-åring, efter år av alkohol- och drogmissbruk. En omvänd rockstjärneresa, kallar han det.

— Jag gjorde musik innan jag blev nykter också, men det blev aldrig bra. Det är lättare att ha perspektiv och se vad som pågår nu, och jag är stoltare över vad jag säger. Det är inte lika ångestfyllt.

Perfume Genius befinner sig på Europaturné, och spelade på Way Out West under fredagen.

Nu är Hadreas största last mängder av sockerfri läsk, och turnébussen har en "tyst avdelning".

— Jag går och lägger mig när våra yngre bandmedlemmar går ut och festar, berättar han, men med lite ambivalens i rösten.

— När man blir nykter är det alltid en del av en som känner att man missar någonting, även om det är "bullshit", men det försvinner aldrig riktigt.

Pretentiöst och perverst

I juni släppte Perfume Genius det experimentella albumet "Ugly season". Musiken skrev han ursprungligen till dansföreställningen "The sun still burns here", ett samarbete med koreografen Kate Wallich.

— Jag ville återskapa energin från dansen och att det skulle vara väldigt formellt: stor konst. Dansvärlden är väldigt klassisk och pretentiös, och det är någonting i det som jag verkligen gillar. Men jag ville också att det skulle vara perverst och subversivt, både högt och lågt, dumt och seriöst, berättar han.

Förändrad generation

Perfume Genius har gjort sig känd för queera uttryck i texter och musikvideor. Låten "Queen" från 2014 har blivit en kampsång för hbtq-rörelsen på andra sidan Atlanten, och Hadreas har själv erfarenheter av förtryck på grund av sin sexuella läggning.

I tidigare intervjuer har han berättat om den mobbning han utsattes för i sin ungdom, som den enda öppet homosexuella eleven på sin skola. Något år efter skolgången blev Hadreas misshandlad av en grupp unga män, och hamnade på sjukhus.

När Perfume Genius i början av sin karriär, 2012, släppte en video där han omfamnar en annan man, flaggade plattformen Youtube klippet som "Not family safe". Samtidigt ser 40-åringen hur samhället har förändrats sedan dess.

— De queerpersoner som jag ser i dag på internet och på mina konserter, jag vet inte vad de har upplevt, men de verkar öppnare i hur de tänker. De har fötts in i en värld där saker inte fungerar och ifrågasätter idéer och saker de har fått lära sig. Det gjorde inte min generation på samma sätt, säger Michael Hadreas.

Perfume Genius släppte albumet "Ugly season" i juni.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.