Skådespelarna Malin Levanon och Nasir Dhagole (till vänster) tillsammans med regissören Zaida Bergroth (till höger).
Skådespelarna Malin Levanon och Nasir Dhagole (till vänster) tillsammans med regissören Zaida Bergroth (till höger). - Foto: TT

SVT vill förnya krimgenren med ny serie

SVT satsar på krim i vår. Med den nya tv-serien "Detektiven från Beledweyne" hoppas man kunna förnya den klassiska genren.Till skillnad från andra krimserier är den här väldigt karaktärsdriven, det är det som gör den speciell, säger manusförfattaren Aron Levander.


Fakta: "Detektiven från Beledweyne"

"Detektiven från Beledweyne" spelas in i Västra Götalandsregionen och kommer att sändas i sex avsnitt, där varje fall sträcker sig över två avsnitt. Serien beräknas ha premiär våren 2023. För den internationella distributionen svarar All3Media International.

Huvudrollerna spelas av Guldbagge-belönade Malin Levanon (Tjuvheder) och Nasir Dhagole. Manus är skrivet av Aron Levander (Det som göms i snö) och för konceptuerande regi svarar Zaida Bergroth (Tove).

Källa: Film i Väst

I maj startade inspelningen av SVT:s nya tv-serie "Detektiven från Beledweyne" som har premiär under våren 2023. Serien kretsar kring tre olika krimfall, där varje fall sträcker sig över två avsnitt.

De första två avsnitten handlar om ett fall där en ung flicka försvinner nära ett flyktingförvar. Malin Levanon spelar Tilda Renström, juristen som på grund av sitt trassliga lynne har förlorat sitt jobb som åklagare och förpassats till att jobba på flyktingförvaret. Hon får i uppgift att utvisa den somaliske flyktingen Ibrahiin, som spelas av av Nasir Dhagole.

När det framkommer att Ibrahiin besitter stor talang för utredningsarbete ser hon en möjlighet att ta hjälp av honom för att vinna tillbaka sitt jobb och sin självkänsla. I gengäld utnyttjar Tilda sin position för att påverka Ibrahiins utvisningsbeslut.

— Det som gör denna tv-serie unik är just att handlingen främst drivs framåt av karaktärernas egna personliga drivkrafter. Andra krimserier drivs väldigt mycket av att det är ett fall som ska lösas. Det bästa sättet för de här karaktärerna att lösa fallet är helt enkelt att lösa sina egna personliga problem, säger manusförfattaren Aron Levander.

På inspelningen vid SKF:s representationsvilla i Slottsviken, med regissör Zaida Bergroth.

Zaida Bergroth regisserar

Regin står Zaida Bergroth för, som tidigare bland annat har regisserat "Tove".

— Första gången jag läste manuset skrattade jag högt – och det var en stor överraskning eftersom handlingen samtidigt berör väldigt allvarliga ämnen, säger hon.

Med hjälp av humorn hoppas Aron Levander på att bidra med en kontrast till det mörka och allvarsamma.

— Det måste finnas kontraster, man kan inte måla svart på svart liksom. Sen är det ju alltid underbart att skratta, säger han och fortsätter:

— Det som gör det roligt tror jag har att göra med dynamiken mellan de här två huvudkaraktärerna; Ibrahiin som är väldigt analytisk och sansad, och Tilda som är motsatsen – impulsiv och känslosam.

"Detektiven i Beledweyne" blir det första tv-jobbet för Nasir Dhagole som mest har spelat teater tidigare. Han beskriver det som "ett sant nöje" att arbeta med Malin Levanon.

— Det är inte lätt att jobba med en stor skådespelare, men Malin har varit väldigt vänlig och hjälpsam, säger han.

— Ja, det har verkligen varit jättefint att jobba ihop, fyller hon i.

Skådespelarna Malin Levanon, som spelar den före detta åklagaren Tilda Renström, och Nasir Dhagole, som spelar den somaliske flyktingen Ibrahiin.

Spelas in i Västra Götaland

Tv-serien utspelar sig i Uppsala men spelas in på olika platser i Västra Götaland. När TT besöker inspelningen har den tagit sig till Slottsviken i Mölndal.

— För varje nytt fall byter vi skådeplats. Det första fallet utspelar sig vid ett flyktingförvar, det andra vid ett hbtqi-asylboende och det tredje och sista på olika platser som är kopplade till den svarta arbetsmarknaden, säger Aron Levander.

En av hans ambitioner med serien är att den ska vara verklighetstrogen och trovärdig.

— Det är därför vi byter perspektiv med hjälp av de här olika skådeplatserna – på så sätt försöker vi skapa en helhetsbild av samhället. Genom att byta skådeplats slipper man dessutom undan det här "Morden i Midsomer"-problemet – att tusentals människor dör i en liten by liksom.

Bild från inspelningen vid SKF:s representationsvilla i Slottsviken. Till höger: regissören Zaida Bergroth.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024: "Blev påhoppad"

Sveriges mästerkock 2024 är i full gång och i det senaste avsnittet fick Hugo, 25, lämna tävlingen – något som fått tittarna att reagera.

Fares spel fortsätter att sälja i miljoner

Josef Fares "It takes two" fortsätter att sälja i mångmiljontal. Nu har spelet, utvecklat av svenska Hazelight, passerat 16 miljoner sålda exemplar, meddelar bolaget på X i samband med att spelet fyller tre år.

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

1 timme sedan
Hård kritik riktas mot utredningen av kultursamverkansmodellen – och Kulturrådet avstyrker samtliga förslag.

Rikard Wolffs artistliv blir konsertmonolog

2 timmar sedan
En ny föreställning hyllar Rikard Wolffs kulturgärning. "La vie en Wolff" får premiär på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm 8 maj, i regi av Olof Hanson. Den tar avstamp i Wolffs egen prosa och hans musikaliska verk.

Marcus & Martinus spelar på Liseberg

3 timmar sedan
Popduon Marcus & Martinus gör i sommar en spelning på Liseberg, den 30 maj. Det blir deras första uppträdande där sedan 2016.