Större delen av ensemblen återvänder när regissören Lukas Moodysson spelar in 'Tillsammans 99'.
Större delen av ensemblen återvänder när regissören Lukas Moodysson spelar in 'Tillsammans 99'. - Foto: TT

Återförening i Moodyssons nya ”Tillsammans”

En stor del av originalensemblen gör comeback när Lukas Moodysson efter över 20 år filmar uppföljaren till hyllade ”Tillsammans”.Samtidigt är saknaden efter Michael Nyqvist stor.Det är klart att han är väldigt saknad, säger Moodysson.


Fakta: "Tillsammans 99"

Lukas Moodysson regisserar just nu uppföljaren till "Tillsammans" som utspelar sig 24 år senare och som därför har fått namnet "Tillsammans 99".

I rollerna: Gustaf Hammarsten, Anja Lundqvist, Shanti Roney, Jessica Liedberg, Olle Sarri, Lisa Lindgren, Jonas Karlsson, Sten Ljunggren, Henrik Lundström, Cecilia Frode, Lars Frode, Clara Christiansson Dranke, David Dencik och Julia Heveus.

Det har gått 24 år i filmens värld och nästan lika länge i verkligheten när inspelningarna av ”Tillsammans 99” nu är i gång.

Det har sedan tidigare varit känt att Gustaf Hammarsten och Shanti Roney återvänder i uppföljaren till den hyllade dramakomedin om ett svenskt kollektivboende 1975. Men även Anja Lundqvist, Cecilia Frode, Olle Sarri och Jessica Liedberg är tillbaka från första filmen, som hade premiär hösten 2000.

Lukas Moodysson var länge tveksam till en uppföljare, men till slut blev det så ändå.

— Nu har det ändå gått så lång tid att man verkligen är nyfiken på riktigt hur det gått för karaktärerna, säger han vid en pressträff i samband med en av inspelningsdagarna i Trädet, norr om Ulricehamn.

Nyqvist saknad

En speciell omständighet när gänget återsamlats är att Michael Nyqvist, som hade en central roll i den första filmen, gick bort 2017.

— Efter att Micke gick bort har det känts att det inte riktigt går att göra den. Men så tänker jag att han skulle ju inte säga nej till det om han fick chansen att yttra sig, säger Lukas Moodysson.

— Mickes rollkaraktär nämns i filmen, så han finns ju med oss på det sättet, men det är klart att han är väldigt saknad.

I "Tillsammans 99" har kollektivet sedan länge splittrats och bara Göran och Klasse bor fortfarande tillsammans, nu i ett hus på landet. De känner sig dock lite ensamma och drar ihop det gamla gänget till en återträff.

Rapace utbytt

Barnen från första filmen finns – med undantag för Henrik Lundströms karaktär Fredrik – inte med i uppföljaren. En annan skillnad är att Ola Rapace ersatts av Jonas Karlsson i rollen som Lasse.

— SF beslutade att Ola inte skulle vara med i den här filmen, det är helt och hållet deras beslut, säger Lukas Moodysson.

— Jag vet inte riktigt deras motivering, men det var ett principbeslut som de fattade.

Däremot återkommer exempelvis Sten Ljunggren, medan bland andra Clara Christiansson Drake och David Dencik spelar nya karaktärer i uppföljaren.

Filmen har planerad premiär hösten 2023.

Lukas Moodysson under förhandsvisningen av hans film "Tillsammans", år 2000. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

1 timme sedan
Det är på sin blogg som Sofia Ståhl bryter tystnaden om sina hälsoproblem. Hon säger även att hon under sin utredning "tagit saken i egna händer".

"Jakt" – på liv och död

1 timme sedan
En jakthelg går överstyr när djuren plötsligt försvinner och jägarna saknar byten att skjuta. Det är ett sätt att visa vad som händer när man tappar perspektivet och börjar gå över gränser, säger regissören Sarah Gyllenstierna om filmen "Jakt".

Väskförbud stoppar konserter med picknick

2 timmar sedan
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

2 timmar sedan
Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swift överraskar med dubbelalbum

2 timmar sedan
Taylor Swifts nya album är i själva verket ett dubbelalbum. "Jag hade skrivit så mycket 'plågad poesi' de senaste två åren att jag ville dela allt med er" skriver Swift på Instagram.