Tisdag 27 Sep
Stockholm

Jordnära Björk släpper sitt tionde album

Björk under en spelning på Roskildefestivalen 2007. Arkivbild.
Björk under en spelning på Roskildefestivalen 2007. Arkivbild. Foto: TT

"Fossora", gräva på latin, heter isländska Björks tionde album som släpps i höst. Musiken är till stor del sprungen ur hennes isländska rötter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Skivan rymmer två låtar som hon skrivit till sin mamma, en annan om en kvinnlig fiskare och vagabond, Látra-Björg, samt sång från Björks båda barn, Sindri och Doa. I en stort uppslagen intervju i The Guardian berättar Björk hur hennes pandemivistelse på Island ledde till ny musik. Även om hon i årtionden levt på andra platser i världen framstår "isolering på Island" som hennes definition av det ideala livet, enligt tidningens skribent Chal Ravens.

Covid tog Björk tillbaka till hemlandet under en övergångsfas. Björks mamma hade dött 2018 och nu var också hennes dotter på väg att flytta hemifrån. Allt detta fick Björk att fundera över sitt ursprung.

— Jag tror inte jag har varit så mycket hemma sedan jag var 16 år, säger Björk och berättar att hon åt chokladpudding varje dag.

Dessutom hade hon ett party hemma vilket givit "Fossora" ett rykte om att vara ett album om en klubb i vardagsrummet. Enligt The Guardian blir albumet ännu mer jordnära genom valet av instrument, den här gången sjunger Björk till en sextett med basklarinetter.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.