Försvarsadvokaten Leif Silbersky och den åtalade 'Hagamannen' avbildade i säkerhetssalen i Umeå tingsrätt 2006. Arkivbild.
Försvarsadvokaten Leif Silbersky och den åtalade 'Hagamannen' avbildade i säkerhetssalen i Umeå tingsrätt 2006. Arkivbild. - Foto: TT

Ny SVT-dokumentär om Hagamannen: "Våndats rätt mycket"

SVT i Umeå ska göra en dokumentärserie om den så kallade Hagamannens brott och söker därför kontakt med personer som var berörda av serievåldtäkterna, skriver Västerbottens-Kuriren och Norran.


Det var våren 2006 som den person som blev känd som Hagamannen greps efter att under flera års tid ha utfört en rad våldsbrott riktade mot kvinnor. Han dömdes samma år till 14 års fängelse för bland annat mordförsök och grov våldtäkt.

"Hagamannen"-dokumentären i SVT

Under hösten ska SVT spela in en dokumentärserie som skildrar Hagamannens brott och konsekvenserna av dem, men beslutet var inte självklart.

— Vi har våndats rätt mycket över det här ämnet alla vi som jobbat med det. Vi har varit väldigt bekymrade hur vi ska kunna göra det här utan att riva upp sår och att det ska bli snaskigt, säger producenten Eva Löfroth till tidningarna.

SVT har kontaktat Hagamannens offer

Det har tidigare gjorts flera dokumentärer om Hagamannen. Det som särskiljer den här filmen är att de som på olika sätt har blivit berörda av händelserna ska berätta om sina upplevelser. Därför försöker nu SVT kontakta de kvinnor som utsattes för våldsbrotten och berätta att man gör serien.

— Man önskar ju att man får deras berättelse. Det vi behöver göra är att åtminstone berätta att vi gör det här så att de inte behöver överraskas av att se det på tv, säger Eva Löfroth.

När har "Hagamannen" i SVT premiär?

"Hagamannen" har premiär den 1 oktober.

Hagamannen i dag – blev frigiven 2015

Hagamannen frigavs i juli 2015 och har sedan dess inte dömts för några nya brott.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!