Adnan Syed friges i väntan på en ny rättegång.
Adnan Syed friges i väntan på en ny rättegång. - Foto: Barbara Haddock Taylor/AP/TT och Brian Witte/AP/TT

Adnan Syed från "Serial" friges – suttit fängslad i 22 år

Adnan Syed, vars fall uppmärksammades stort i den amerikanska podden "Serial", ska släppas fri. Det beordrade en domstol i Baltimore under måndagen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Adnan Syed dömdes år 2000 till livstids fängelse för mordet på sin ex-flickvän Hae Min Lee, men har alltid hävdat sin oskuld. 

Adnan Syeds fall uppmärksammades i "Serial"

Fallet fick stor uppmärksamhet 2014 när den första säsongen av kriminalpodden "Serial" ifrågasatte några av bevisen som åklagare hade använt och hävdade att Adnan Syeds dåvarande advokat låtit bli att kalla ett viktigt vittne som kunde ha gett honom alibi.

Fallet prövades i en resningsdomstol i Maryland 2019, men domstolen ansåg inte att bristerna i försvaret var tillräckliga för att motivera en ny prövning.

Adnan Syed friges i väntan på ny rättegång

Men nu meddelar alltså Circuit Courts domare Melissa Phinn att Syeds fällande dom ska upphävas och den nu 41-årige Syed – som har tillbringat mer än två decennier bakom lås och bom – ska friges i väntan på en eventuell ny rättegång.

Förra veckan lämnade åklagare in en omfattande utredning av försvarets arbete som avslöjar nya bevis som skulle kunna undergräva den fällande domen från 2000.

TT
/
/
/