Författaren och historikern Antony Beevor är aktuell med boken 'Ryssland: Revolution och inbördeskrig 1917–1921'. I boken skildrar Beevor vad han menar är själva startpunkten för de senaste 100 årens krig och konflikter i Europa, från spanska inbördeskriget, andra världskriget och kalla kriget fram till dagens krig i Ukraina.
Författaren och historikern Antony Beevor är aktuell med boken 'Ryssland: Revolution och inbördeskrig 1917–1921'. I boken skildrar Beevor vad han menar är själva startpunkten för de senaste 100 årens krig och konflikter i Europa, från spanska inbördeskriget, andra världskriget och kalla kriget fram till dagens krig i Ukraina. - Foto: TT

Antony Beevor: Ryssland chanslöst mot Nato

I "Ryssland" vänder författaren till bästsäljande andra världskrigsböcker som "Stalingrad" och "Berlin" tillbaka till allt eländes början: första världskriget, ryska revolutionen och det ohyggligt grymma inbördeskriget som formade Sovjet.


Fakta: Antony Beevor

Antony Beevor är av de största nu levande militärhistoriska författarna. Han är född 1946 och har en bakgrund som officer i brittiska armén.

Han började sin författarbana med ett antal romaner innan han började skriva historiska verk. Hans mest kända verk tar upp slaget om Stalingrad, slutkampen om Berlin, invasionen av Normandie och Ardenneroffensiven.

I sin senaste bok "Ryssland" skildrar han första världskriget, den ryska revolutionen och det ryska inbördeskriget.

Antony Beevor är gift med författaren Artemis Cooper. De har två barn, Nella och Adam.

"Ryssland" är boken som militärhistorikern Antony Beevor alltid har velat skriva. I den skildrar den uppburne författaren vad han och andra historiker kallar "Europas självmord" – och början på den tragedi som har varit Rysslands historia de senaste 100 åren.

— Det här är själva ursprungsberättelsen, säger han.

Antony Beevor satte punkt precis innan den senaste akten i tragedin började: Rysslands oprovocerade invasion av grannlandet Ukraina. Samtidigt diagnostiserades Beevor med ryggmärgscancer.

— Det är en obotlig variant men den går att behandla. Så det är ingen dödsdom på det sätt som det en gång var. Jag genomgår kemoterapi just nu och och mår förhållandevis bra.

Putin = Hitler

Den brittiske författaren är på en mindre turné för att prata om sin bok. Samma dag som han landade i Sverige kom nyheten om att Ryssland med omedelbar verkan inför en "delvis mobilisering".

— Jag oroar mig inte för den saken. Ryssland har inte vapen till 300 000 nya soldater. De har inte ens uniformer till så många.

Antony Beevor skräder inte orden när han talar om president Putin. Han kallar honom för "psykiskt instabil" och liknar honom vid Hitler.

— Men om Putin mördas tar någon i hans krets hans plats. Antingen någon som är minst lika illa som han, eller till och med värre.

Tegelstenen "Ryssland" är magstark läsning full av vittnesmål om chockerande grymheter. Historikern Antony Beevor har skrivit om många krig men just ryska inbördeskriget tar priset. Mänskligheten visade sina värsta sidor och en hänsynslös omänsklighet.

Ryssarna fruktar inbördeskrig

Antony Beevor är motståndare till att dra historiska paralleller. Likaså är han av uppfattningen att historien aldrig upprepar sig. Att president Putin likt tsar Nikolaj II skulle störtas, att dagens ryska medborgare skulle göra revolution och att Ryssland skulle kastas in i ett nytt inbördeskrig anser han inte vara särskilt troligt.

— Om det är något som ryssar fruktar så är det inbördeskrig. Det var därför som så många ryssar grät när Stalin dog. De grät av fruktan för att det skulle bli ett nytt blodigt inbördeskrig.

Det ryska inbördeskriget är det värsta krig som han har skrivit om. Och då har han ändå skrivit böcker om spanska inbördeskriget och andra världskriget. Men vittnesmålen om hänsynslös omänsklighet från kriget mellan tsartrogna och bolsjeviker tar helt enkelt priset.

— Om jag ska beskriva det med ett ord så är ordet skräck.

Ormön kan utplånas

Att Rysslands invasion av Ukraina inte har gått som Putin tänkt förvånar inte Antony Beevor. Idén om Rysslands starka och högt utvecklade armé vilar enligt Beevor på minnen av den överlägsna Röda armén som världen såg vid andra världskrigets slut.

— Det Ryssland har att komma med i dag vad gäller vapenkraft duger inte till annat än att rulla fram på Röda torget en gång om året. Ett krig mellan Nato och Ryssland skulle vara snabbt överstökat.

Antony Beever tror att de närmaste månaderna kommer att vara händelserika och i någon mening avgörande för framtiden. Han tar inte lika lätt på Putins kärnvapenhot som vissa ledare i väst.

— En demonstration av något slag från Rysslands sida är inte helt otänkbar. Det skulle kunna vara att utplåna Ormön eller någon annan plats som har blivit symbolisk för Ukrainas motstånd.

— Men det skulle inte kineserna gilla.

Antony Beevor skräder inte orden när han talar om Putin. Han kallar honom för "psykiskt instabil" och liknar honom vid Hitler. "Men om Putin mördas tar någon i hans krets hans plats. Antingen någon som är minst lika illa som han eller till och med värre".

Splittring i väst

Vad som händer nu tror Antony Beevor är beroende av vad som blir Ukrainas och president Zelenskjys nästa drag. Om man går in för att ta tillbaka Krim, vilket Zelenskyj verkar ha bestämt sig för, kan saker och ting ställas på sin spets – och eventuellt få ett slut på kriget.

— Krim är en symbol för Ryssland som går tillbaka ända till Katarina den storas dagar. Om Putin tror att Ryssland kan förlora Krimhalvön kan det bli något för Ukraina att köpslå med och det som blir lösningen. Men det ligger i sådana fall ett eller flera år framåt i tiden.

Antony Beevor var ung officer stationerad i Tyskland under kalla kriget och det vi ser nu menar han är upptakten till ett nytt. Det är kallt och blir kallare för varje dag. Hösten är redan här och författaren har åkt på en snuva. Vi står inför en kall vinter som många fruktar.

— Vi får nog se en splittring i väst. Frontländer som Finland, Estland, Lettland och Litauen kommer inte att ge efter. Men länder som Tyskland, Frankrike, Italien lär nog göra det när energikrisen blir kännbar. Men jag tror inte det ändrar så mycket. Det viktigaste är att frontländerna och USA står fast och fortsätter stötta Ukraina.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jill Johnson släpper ny countrysingel

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.