De och dem ser ut att bli kvar i svenska språket. Arkivbild.
De och dem ser ut att bli kvar i svenska språket. Arkivbild. - Foto: TT

Det är de unga som vill bevara de och dem

Fyra av tio svenskar vill inte ersätta de och dem med dom. Mest negativa till förändringen är de yngre, enligt en ny undersökning.


Att byta ut de och dem till dom kan tyckas vara en modern och praktisk lösning för många som sliter med att skriva rätt. Men en undersökning Novus gjort för Språktidningen visar på ett motstånd mot en sådan förändring.

Fyra av tio svenskar vill hålla fast vid de och dem, medan 26 procent vill gå över till dom. 31 procent är varken negativa eller positiva till en sådan reform.

De största motståndarna är de unga. Hela 58 procent av svenskarna i åldern 18 till 29 år säger nej till att gå över till "dom". I åldersgruppen 65 år och uppåt är opinionsläget omvänt. Bara 26 procent säger nej till en sådan reform.

"Många unga har nyligen lärt sig de och dem och många har säkert gjort det med viss ansträngning. En dom-reform skulle kunna tolkas som att den mödan och kunskapen inte hade något värde", säger Språktidningens chefredaktör Anders Svensson i ett pressmeddelande.

Han tror att de äldre är präglade av sin skoltid då språket blev mindre formellt.

"Därför är det nog många i den gruppen som fick lära sig att talspråksnära skriftformer som 'dom' var framtiden."

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ola Salo: Wonkas konst gör livet uthärdligt

Molly Sandén sjunger på Grammisgalan

Molly Sandén, Hooja och Ellen Krauss. Det är några av de artister som uppträder på årets Grammisgala.

Lugnt hobbitliv utlovas i nytt spel

Att hobbitar är ett stillsamt folk som egentligen skyr allt vad riskfyllda äventyr heter vet alla som bläddrat några sidor i något av Tolkiens verk.

Populära SVT-serien läggs ner: "Det är tråkigt att ta farväl"

Den fjortonde säsongen blir den sista. Efter det så läggs nämligen succéserien Ett fall för Vera på SVT ner. – Det är tråkigt att behöva ta farväl, men jag är så stolt över vad vi har åstadkommit de senaste 14 åren, säger skådespelaren Brenda Blethyn.

Strömmer i säkerhetsmöten inför Eurovision

2 timmar sedan
Den höga terrorhotsnivån i Sverige och en orolig omvärld gör Eurovision utsatt. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har regelbundet möten med Säpo och polisen inför arrangemanget.

Irländska artister vill se Eurovisionbojkott

igår 22:56
Hundratals irländska artister uppmanar Irlands deltagare i Eurovision, Bambie Thug, att bojkotta tävlingen. Detta eftersom Israel tillåts ställa upp.