Fredag 2 Dec
Stockholm

Uigurisk poet får årets Tucholskypris

Perhat Tursun får årets Tucholskypris för 'sitt djupt berörande sätt' att gestalta mänsklig erfarenhet ur ett minoritetsperspektiv.
Perhat Tursun får årets Tucholskypris för 'sitt djupt berörande sätt' att gestalta mänsklig erfarenhet ur ett minoritetsperspektiv. Foto: TT

Den fängslade uiguriske författaren och poeten Perhat Tursun får årets Tucholskypris av Svenska Pen. Juryn framhåller hans "djupt berörande sätt" att gestalta mänsklig erfarenhet ur ett minoritetsperspektiv.”

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Svenska Pen beskriver honom som en litterär och kulturell förebild för sitt folk. Tursun är född 1969 i Atush, Xinjiang och återvände till sin hemprovins efter universitetsstudier i Beijing. Översatt till engelska finns bland annat hans kortroman "The backstreets" som handlar om den kinesiska förföljelsen av uigurerna.

I början av 2018 greps han av kinesiska myndigheter och rapporterades 2020 ha blivit dömd till 16 års fängelse på oklara grunder.

"Situation för uigurerna är mycket oroande. Den kinesiska regimens förtryck av den uiguriska kulturen hotar mänskliga rättigheter och yttrandefriheten. Pen har länge följt situationen för uigurer och engagerat sig i Perhat Tursuns fall, säger Jesper Bengtsson" ordförande i Svenska Pen i ett pressmeddelande.

Uppemot 1 miljon uigurer beräknas ha blivit placerade i så kallade omskolningsläger av den kinesiska regimen.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.