Med titelrollen i filmen om Hilma af Klint gör Tora Hallström skådespelardebut.
Med titelrollen i filmen om Hilma af Klint gör Tora Hallström skådespelardebut. - Foto: TT

Allt om Tora Hallström i "Hilma": Kända familjen, längden och livet i USA

Hon gör skådespelardebut i "Hilma". Nu väntar teaterutbildning för Tora Hallström – som hoppas kunna jobba vidare som skådespelare.Nu har jag faktiskt börjat skolan, så jag gjorde det omvänt, säger hon och skrattar.


Fakta: Hilma af Klint

Hilma af Klint (1862–1944) var okänd under sin livstid, men har de senaste årtiondena lyfts fram som en banbrytande abstrakt konstnär, bland annat tack vare en stor utställning på Guggenheimmuseet i New York för några år sedan.

Hon studerade vid Konstakademien i Stockholm 1882–1887 och hade fram till 1908 en egen ateljé. Med fyra andra kvinnor bildade hon gruppen "De fem" och sökte vägledning i sitt konstnärskap bland annat genom seanser där de trodde sig komma i kontakt med "höga mästare".

Källa: Nationalencyklopedin.

Tora Hallström, 27, gör sin stora debut i rollen som konstnären Hilma af Klint när långfilmen "Hilma" har biopremiär den 19 oktober. 

Familjen: Tora Hallströms kända mamma och pappa

Tora Hallström är dotter till stjärnregissören Lasse Hallström och skådespelerskan Lena Olin.

Här kan du läsa mer om Lasse Hallström, hans förmögenhet och privatliv.

Tora Hallströms längd – hur lång är hon?

Det finns ingen offentlig information om hur lång Tora Hallström är. Däremot vet vi vet säkerhet att hennes mamma Lena Olin är 1,80 meter lång. 

På bilder ser dottern Tora Hallström ut att vara snäppet kortare än sin mor.

Tora Hallström och mamma Lena Olin. Foto: Henrik Montgomery/TT

Var bor Tora Hallström?

Tora Hallström är uppvuxen utanför New York där Lasse Hallström och Lena Olin är baserade. Hon tillbringar den mesta tiden i USA, men pratar perfekt svenska. Fast ibland får en amerikansk fras hjälpa till när hon ska beskriva något.

– Jag känner mig inte som svensk eller amerikanska. Jag känner mig både och. Jag känner mig alltid lite främmande när jag är i USA och alltid lite främmande när jag är här också, säger hon till TT och fortsätter:

– Det finns fördelar och nackdelar med det. Det känns som att jag alltid kommer med ett annat perspektiv när jag är någonstans.

Tora Hallström står inte skriven på någon adress i Sverige.

Har Tora Hallström någon utbildning?

Tora Hallström valde att ge sig in i finansbranschen efter college och fick jobb på investmentbanken Goldman Sachs i New York. Men ångrade sig snabbt.

– Jag blev så otroligt utbränd. Det var nästan bara killar – och så jag – och man var uppe till fyra, fem på morgonen och skulle in igen nästa dag. Och jag gillade inte ens företagen vi hjälpte. Det var så ointressant för mig, så jag hoppade av, berättar Tora Hallström.

Tora Hallström gav upp en karriär inom finansvärlden i New York för att uppfylla sin dröm om att bli skådespelare.

Tora Hallström valde därför att satsa på skådespeleriet istället. Nu har hon skrivit in sig på en tvåårig utbildning på teaterskolan "William Esper Studio" i New York.

– Nu har jag faktiskt börjat skolan. Jag gjorde det omvänt. Jag gjorde en långfilm först och nu har jag börjat utbilda mig på en teaterskola, säger hon till TT och skrattar.

Tora Hallström i rollen som Hilma af Klint i "Hilma".

Var kan man se och streama Hilma 2022?

Hilma har premiär på bio den 19 oktober, och kommer släppas på Viaplay i november.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!