Stockholms filmfestival manifesterar till stöd för iranska filmskapare och de orättvisor som kvinnor utsätts för i Iran.
Stockholms filmfestival manifesterar till stöd för iranska filmskapare och de orättvisor som kvinnor utsätts för i Iran. - Foto: TT

Filmmakare protesterar vid Irans ambassad

I protest mot den iranska regimens behandling av landets filmskapare och till stöd för kvinnoupproret i Iran arrangerade Stockholms Filmfestival under tisdagen en manifestation utanför Irans ambassad på Lidingö.


Regissörerna Ali Abbasi, Tarik Saleh, Rodja Sekersöz och Lisa Farzaneh fanns bland demonstranterna, tillsammans med skådespelarna Gizem Erdogan, Bahar Pars och poeten och manusförfattaren Arazo Arif.

Ali Abbasis film "Holy Spider", som premiärvisats under festivalen, belyser frågan om kvinnors ställning i Iran och fick av censurskäl inte spelas in där. Inspelningen skedde i stället i Jordanien.

Själv ser Abbasi en koppling mellan våldsdåden från millennieskiftet som skildras i hans film och den nuvarande situationen.

"Det är väldigt lätt att se den misogyni som vi försökte undersöka och som utkristalliseras i fallet som filmen är inspirerat av. För mig är det här en epokgörande händelse, det viktigaste som skett i Iran sedan revolutionen för 40 år sedan", säger Abbasi i ett pressmeddelande från festivalen.

Regissören Tarik Saleh är en av deltagarna i en demonstration arrangerad av Stockholms Filmfestival utanför Irans ambassad på Lidingö.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!