Stockholm

Här ges alla rätten att bli tomte

Hundra professionella tomtar på ett sommarläger i New Hamshire, USA, skildras i ny dokumentär på HBO Max. Pressbild.
Hundra professionella tomtar på ett sommarläger i New Hamshire, USA, skildras i ny dokumentär på HBO Max. Pressbild. Foto: TT

En transsexuell tomte, en svart tomte eller en tomte med fysiska funktionsvariationer. I sin nya dokumentär "Santa Camp" på HBO Max följer Nick Sweeney några personer som alla deltar i ett ideellt drivet tomteläger i New Hampshire, USA.


Även om de flesta deltagare fortfarande är vita män med skägg ställs inga krav på att de behöver vara det, tvärtom uppmuntras mångkulturella tomtar med olika könstillhörighet och andra variationer, skriver The Guardian.

I dokumentären berättas bland annat om Alexann, som begav sig till en kyrka i Chicago för att få träffa en transsexuell tomte och i stället möttes av hårdföra medlemmar i Proud Boys som tyckte att den transsexuella tomten "förstörde Amerika". Demonstranterna överröstades av julkörerna men fick ändå den transsexuella tomten, Levi, att förstå vikten av bli mer synlig, berättar han för The Guardian.

Tomtelägrets drivs av Tomteakademien i New England och bland deltagarna finns endast en svart man, Chris, som först känner sig ensam och obekväm men som så småningom bränner ett rasistiskt hatbrev som han fått som svart tomte. Många av hans tomtekollegor gråter då av medkänsla.

TT
/
HBO
/
USA

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.