Stockholm

Leksell dubbel vinnare – hyllar Einár

Victor Leksell som både vann Guldmicken och Årets låt, tar en selfie med några fans efter galan.
Victor Leksell som både vann Guldmicken och Årets låt, tar en selfie med några fans efter galan. Foto: TT

För tre år sedan vann Einár Årets låt på P3 Guld. För två år sedan vann Victor Leksell.Nu prisas deras gemensamma ”Din låt”, som släpptes ett knappt år efter Einárs död.Det är med vemod man står här, säger Leksell, som dessutom vann Guldmicken.


Fakta: Pristagarna vid P3 Guld 2023

Framtidens artist: Gerd.

Årets artist/grupp: Hooja.

Årets låt: Victor Leksell & Einár – "Din låt".

Årets album: Miriam Bryant – "Ps jag hatar dig".

Guldmicken: Victor Leksell.

P3 Ikon: Robyn.

Efter Einárs vinst med ”Katten i trakten” 2020 och Victor Leksells pris för ”Svag” 2021 var det kanske inte så konstigt att deras samarbete i ”Din låt” skulle ha goda chanser vid årets P3 Guld-gala.

Nu har den utsetts till ”Årets låt” vid P3 Guld-galan.

— Det är vemodigt att stå här utan "Nisse". Men jag kan inte heller minnas att en låt betytt så mycket för mig någonsin, säger Victor Leksell till TT.

— Jag känner en glädje och en stolthet över att ha fått vara en liten del av Nisses fantastiska liv.

De båda artistkollegorna spelade in låten drygt ett år innan Nils "Einár" Grönberg sköts ihjäl i oktober 2021. ”Din låt” släpptes dock först i somras och blev snabbt en av de mest spelade låtarna.

— Jag var ett så stort fan av Nisse, men hade också lite min egen image att upprätthålla. När vi började skapa den här låten fick det inte vara några svordomar, några vapen eller några droger eller något sådant, berättar Victor Leksell, som tog emot priset tillsammans med Einárs flickvän Alexandra Torgrip.

— Men när Nisse går in och lägger den versen… han droppade den på en timme. Jag har en video på första gången jag lyssnar på den. Det var helt otroligt. Så det är mycket känslor.

Hooja fick både pris och uppträdde.

Pris för skogsdisco

Efter en coronasäkrad variant 2021 och fjolårets helt inställda gala var musikfesten P3 Guld på fredagskvällen tillbaka i Partille arena utanför Göteborg.

Galan rivstartade med ett liveframträdande av Zara Larsson och fortsatte med bland andra Cleo och Hooja.

Årets första pris gick till Gerd (Elin Lundgren), som fick pris som Framtidens artist. Lite senare vann just Hooja priset som Årets artist/grupp.

Hooja och kompisen DJ Mårdhund fick förra året ett stort genombrott med sin skogsdisco, i sina karakteristiska skotermasker och texterna om livet i den norrbottniska glesbygden.

— Vi vet ju vilka vi vill tacka, det är alla ni folket, våra polers. Främst fjällorna där hemma, sade duon i sitt tacktal.

Det nyinstiftade priset P3 Ikon, som ska ges till artister med ”ikonisk status” och som inspirerat dagens artister, gick till Robyn.

— Vi är många som håller på, jag är en av dem, och om jag har inspirerat någon så är det absolut den största komplimangen, sade Robyn i en förinspelad tackfilm.

Miriam Bryant vann Årets album för ”PS jag hatar dig”.

Zara Larsson var en av dem som uppträdde på galan.

Nya priser

P3 Guld har kantats av en del kontroverser de senaste åren. 2021 blev rapparen Yasin årets artist, trots att han satt häktad och senare även dömdes för sin inblandning i ett försök att kidnappa rapkollegan Nils "Einár" Grönberg.

Inför årets gala är just Yasin en av artisterna som reagerat starkt på P3 Gulds beslut att minska antalet priskategorier.

Flera hiphop-akter fanns bland de nominerade, exempelvis Cleo, Yung Lean och Jireel.

Men den här gången blev Victor Leksell den stora vinnaren.

Svårt att fatta, konstaterar han efteråt med med Guldmicken i händerna.

— Jag var osäker på om jag skulle ta mig igenom sommaren, fysiskt och emotionellt, säger Victor Leksell.

— Men till slut var vi uppe i 30 gig. Nu så här i efterhand... det går knappt att ta in.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.