Joan Didion och John Dunne var ett av USA:s mest ikoniska litterära par. Arkivbild.
Joan Didion och John Dunne var ett av USA:s mest ikoniska litterära par. Arkivbild. - Foto: TT

Bibliotek tar över Didion-Dunnes privata arkiv

Det statliga biblioteket i New York tar nu över det ikoniska författarparet Joan Didion och John Gregory Dunnes samlade privata arkiv.


Samlingen innefattar allt från bröllopsbilder, manus och filmmanusutkast samt korrespondens med prominenta personer som Jacqueline Kennedy, Tennessee Williams och Nora Ephron.

New Yorks statliga bibliotek förväntar sig att Didion-Dunnearkivet blir en av de samlingar som används flitigast.

Paret gifte sig 1964 och levde ihop i fyra årtionden. Under dessa var de hela tiden verksamma som författare. De gav ut egna verk samt skrev ihop. Erkända som viktiga samtidsförfattare kom de att bli ett av USA:s mest ikoniska efterkrigstidspar. 2003 skildes de åt abrupt en kväll då Dunne drabbades av en hjärtattack. Han dog framför ögonen på sin fru, en saknad som Joan Didion senare skildrade i memoarboken "Ett år av magiskt tänkande".

Några andra kända verk av Didion är romanen "Lagt kort" och essän "Kalifornien". Hon avled 2021.

Bland Dunnes mest kända verk finns "Studio" som skildrar Hollywood, och romanen "True Confessions." Tillsammans skrev paret även manus till nyinspelningen av "A Star Is Born" 1976.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ola Salo: Wonkas konst gör livet uthärdligt

Molly Sandén sjunger på Grammisgalan

1 timme sedan
Molly Sandén, Hooja och Ellen Krauss. Det är några av de artister som uppträder på årets Grammisgala.

Lugnt hobbitliv utlovas i nytt spel

1 timme sedan
Att hobbitar är ett stillsamt folk som egentligen skyr allt vad riskfyllda äventyr heter vet alla som bläddrat några sidor i något av Tolkiens verk.

Populära SVT-serien läggs ner: "Det är tråkigt att ta farväl"

1 timme sedan
Den fjortonde säsongen blir den sista. Efter det så läggs nämligen succéserien Ett fall för Vera på SVT ner. – Det är tråkigt att behöva ta farväl, men jag är så stolt över vad vi har åstadkommit de senaste 14 åren, säger skådespelaren Brenda Blethyn.

Strömmer i säkerhetsmöten inför Eurovision

3 timmar sedan
Den höga terrorhotsnivån i Sverige och en orolig omvärld gör Eurovision utsatt. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har regelbundet möten med Säpo och polisen inför arrangemanget.

Irländska artister vill se Eurovisionbojkott

igår 22:56
Hundratals irländska artister uppmanar Irlands deltagare i Eurovision, Bambie Thug, att bojkotta tävlingen. Detta eftersom Israel tillåts ställa upp.