Stockholm

Oscarsakademin utreder oväntad nominering

Andrea Riseborough har fått en Oscarsnominering för 'To Leslie.'
Andrea Riseborough har fått en Oscarsnominering för 'To Leslie.'. Foto: TT

Andrea Riseboroughs Oscarnominering för bästa kvinnliga skådespelare överraskande många. Nu tillsätter filmakademien en utredning "för att säkerställa att tävlingen genomförs på ett rättvist och etiskt sätt".


Den brittiska aktrisen Riseborough har nominerats för sin roll i indiedramat "To Leslie" efter en gräsrotskampanj som backats upp av A-listkändisar som Kate Winslet, Jane Fonda, Charlize Theron, Gwyneth Paltrow och Amy Adams.

Utan att direkt nämna Riseborough vid namn har Oscarsakademien nu meddelat att man genomför en översyn av kampanjförfarandet kring årets nominerade "för att säkerställa att inga riktlinjer har brutits och för att utröna om de kan behöva ändras i en ny era av sociala medier och digital kommunikation", rapporterar The Guardian.

Riseboroughs nominering i kategorin bästa kvinnliga skådespelare, där hon får sällskap av Cate Blanchett, Ana de Armas, Michelle Williams och Michelle Yeoh, fick många att höja på ögonbrynen med tanke på filmens låga profil.

Stort hjärta

"To Leslie" drog bara in 27 000 dollar vid premiären i oktober förra året och även om Riseborough nominerades till ett Independent Spirit-pris fanns hon inte med bland kandidaterna till vare sig Golden Globe- eller Screen Actors Guild-priserna.

Enligt Los Angeles Times har filmens regissör Michael Morris och hans hustru, skådespelaren Mary McCormack, "kontaktat nästan alla" sina kända vänner och bett dem att se filmen och sprida budskapet om den på sociala medier.

Charlize Theron var värd för en visning av "To Leslie" i november och filmen har även fått draghjälp av stjärnor som Edward Norton och Susan Sarandon, som på olika sociala medier hänvisat till den som "en liten film med ett stort hjärta".

Aggressiva metoder

Enligt källor till Variety har akademin "översvämmats" av samtal och mejl som menar att filmskaparna har använt "aggressiva metoder" i sin kampanj, men något formellt klagomål har ännu inte lämnats in. Upptäcker Akademin att tvivelaktiga övertalningsmetoder har förekommit kan Riseborough fråntas sin nominering även om få tror att så kommer bli fallet.

"To Leslie" handlar om en ensamstående mamma i Texas som vinner stort på lotteri och därefter gör av pengarna lika fort och tar till flaskan. Filmen har svensk biopremiär den 10 februari.

TT
/
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.