Det fysiska robotbandet Compressorhead, här i Tyskland 2013, är inte samma sorts musikrobotar som Google har skapat. Googles 'robot' bygger på artificiell intelligens (AI).
Det fysiska robotbandet Compressorhead, här i Tyskland 2013, är inte samma sorts musikrobotar som Google har skapat. Googles 'robot' bygger på artificiell intelligens (AI). - Foto: TT

Google har skapat musikrobot – håller den gömd

En ny AI-robot kan skapa minutlånga låtar med hjälp av korta textinstruktioner. Google har dock inga planer på att låta allmänheten leka med tjänsten, ännu.


Se upp, Per Gessle! Det uppfinningsrika låtskapandets tid kan vara förbi. Google har nämligen presenterat en AI-robot som kan skapa låtar från såväl text som nynnanden, rapporterar techsajten Techcrunch.

Att låta text förvandlas till musikslingor har gjorts av andra företag och tjänster tidigare, men Googles modell (kallad Music LM) är den hittills största i sitt slag som till synes kan ta vilken textuppmaning som helst och förvandla det till musik.

Google har själva lagt upp flera exempel på musik som skapats av tjänsten, alltifrån kortare ljud och slingor som bygger på enstaka ord eller uppmaningar till längre alster som kan platsa som "meditativ musik" eller "soundtrack till en science fiction-film".

AI-modellen klarar även av att bygga vidare på ett nynnande eller visslande och skapa exempelvis ett gitarrsolo av det.

Enligt Techcrunch har Music LM tränats på "280 000 timmar musik". Men även om tjänsten redan nu kan producera musik har Google inga planer på att släppa den till allmänheten. Inte ännu i alla fall.

"Vi är medvetna om de potentiella riskerna med intrång på kreativt innehåll kopplat till användningen. Vi betonar å det starkaste vikten av ytterligare arbete med att tackla de här riskerna som kommer med att generera musik", skriver Googles utvecklare i en rapport och hänvisar till att uppemot en procent av musiken som skapades med tjänsten blev kopierad rakt av från tidigare existerande verk.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!